Jakou rýži jíte?

V článku "Také máte rádi rýži?" jsem pranýřoval naprostý nedostatek informací o původu potravin prodávaných na českém trhu. A tak jsem se pokusil zjistit, jakou rýži u nás doma jíme. Ve spíži jsem zjistil, že kupujeme rýži značky Lagris. Na můj dotaz o původu rýže této značky jsem obdržel tento mail výrobce či spíše "balitele":

Veškerou rýži, kterou naše společnost dováží z Italie je pěstována a opracována přímo v Itálii. Italie (Pádská nížina) je nyní schopna zásobiti rýží celou EU. S dovozy rýží ze třetích zemí po vstupu do EU to již není tak jednoduché...
MVDr. Martin Mahdal
quality manager

Podravka - Lagris a.s. Dolní Lhota 39 763 23 Dolní Lhota u Luhačovic

Nevím jak vy, ale byl jsem poněkud překvapen. Nikdy jsem netušil, že se tato oblíbená potravina šikmookých pozemšťanů pěstuje v Evropě. To, že rýže Lagris pochází podle tvrzení "balitele" z Itálie mě uklidnilo. Obával jsem se totiž, že to bude spíše Thajsko nebo dokonce Vietnam. Nevím, jaké vládnou poměry při pěstování a sklízení rýže v Thajsku, vietnamské rýže bych se obával především pro zamoření polí americkým toxickým herbicidem Agent Orange. Během vietnamské války, která skončila v roce 1975, Spojené státy rozprášily po celé zemi více než 75 milionů litrů Agentu Orange a dalších herbicidů, aby zničily lesní porosty, v nichž se ukrývali bojovníci Vietkongu. Agent Orange obsahuje dioxin, vysoce jedovatou látku, která zůstává v půdě a usazeninách po celé roky a představuje vážné zdravotní riziko pro kohokoli, kdo se jí dotkne.

Pokud je rýže Lagris byla opravdu vypěstována v Pádské nížině, herbicidu Agent Orange se nemusíme obávat. Není to ale zadarmo: "Evropská unie zabezpečuje svým zemědělcům, že zhruba třetinu jejich příjmů jde z kapes daňových poplatníků ve formě přímých a nepřímých dotací. Díky této štědré pomoci mohou evropští farmáři udržovat nadvýrobu. Systém vnějších cel je pak chrání před světovou konkurencí. Díky nim mají Evropané drahý cukr. Ochrana se týká i tak nesmyslných sektorů jako například pěstování rýže ve Španělsku a v Itálii – z ekonomického hlediska jde o naprosto okrajovou záležitost, ovšem evropští spotřebitelé na ni doplácejí drahou rýží," píše Pavel Kohout ve svém blogu.

Jistotu, že rýže Lagris opravdu vyrostla v Itálii, bychom mohli ale získat jen chemickým a genetickým rozborem. Odrůdy rýže, které se pěstují v Itálii, náleží do zvláštního poddruhu japonica. Zrnka těchto odrůd mají vnější proteinovu slupku jen málo pevnou a sklovitou, snadno se z nich uvolňuje škrob a jsou vhodné pro italské typické pokrmy, především pro přípravu rizota.
Kromě v Itálii pěstované odrůdy japonica je na evropském trhu rýže původem z Asie nebo Ameriky náležející do poddruhu indica, která má průsvitná, dlouhá a jemně zašpičatělá zrnka. Zrnka jsou uvnitř tvrdší a jejich vnější slupka je sklovitější a uvolňují jen málo škrobu. Jednotlivá zrnka zůstávají oddělená i po dlouhém vaření a jsou proto ideální jako přílohy. Nejznámějšími odrůdami jsou Panta a Basmati.(pramen) Přeji vám dobrou chuť, zejména pokud si dnes dáte něco s rýží.
11.6.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.