ČSSD je tou pravou přítelkyní Romů.

Tvrzení v titulku totiž zcela nezvratně vyplývá z výzvy předsedy křesťanského sdružení Romů Petra Jano, kterou adresoval všem Romům před volbami do evropského parlamentu. Posuďte sami (text nebyl upravován):

Romové, občané, přátelé, lidé dobré vůle, jediná strana, která je faktickým a relevantním politickým soupeřem pro Občanskou demokratickou stranu (ODS), je Česka strana sociálně demokratická (ČSSD). Ona jediná může právě všemu rasistickému a neonacistickému nebezpečí čelit a zastavit jej. Závěrem vám chci připomenout, že po Evropských parlamentních volbách možná budou vidět v takových institucích jako je Evropský parlament i strany, které nás chtějí vyhnat nebo strany, které nás, Romy, nikdy nepřijmou za rovnocenné občany. Díky tomu, že půjdeme volit a dáme každý svůj hlas České straně sociálně demokratické (ČSSD), tak takovým stranám nedovolíme uspět. Chci vám všem upřímně poděkovat za pochopení a přijetí této důležité výzvy k následujícím volbám do Evropského parlamentu a věřím, že zvítězíme na neonacismem a rasismem. S úctou váš bratr a přítel Petr Jano Předseda křesťanského sdruženi v ČR.(celý text výzvy).

Bohužel není možné exaktně vyhodnotit, nakolik čeští Romové uposlechli výzvy svého bratra, protože se podle našich zákonů nevede žádná evidence o etnické a tím méně náboženské příslušnosti občanů ČR, natož voličů. Peter Jano nebyl ale ve své výzvě k volbám osamocen. Také Liberecké romské sdružení vyzývalo volit ČSSD podle závěrů Memoranda o spolupráci ČSSD a romských organizací, které bylo podepsáno 20.dubna 2009. O tom, že se ČSSD snaží plánovitě získat hlasy Romů svědčí i rozsáhlá pasáž z Oranžové knihy ČSSD obsahující Rámcový program pro záležitosti Romů a sociálně vyloučených lokalit. Že to ale ČSSD nebude mít z aktivací Romů ve volbách do parlamentu jednoduché, svědčí například záznam pozoruhodné debaty Volby z pohledu Romů, která se konala před dávnými časy, v roce 2002 na vlnách Českého rozhlasu. Zdá se, že se ale od té doby niz nezměnilo k lepšímu. Spíše naopak. A na závěr malé exkurze do romské problematiky jedno zamyšlení: kolik Romů má asi internet, aby si mohli přečíst ty různé výzvy nepřehledného množství romských spolků, stran a serverů? Ale ouvej. Promiňte, milí čtenáři, že nebudu dál v tomto zajímavém tématu pokračovat, právě se ke mě blíží od Prahy bouřka a moje wi-fi anténa nemá uzemění.
12.6.2009 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.