Dnes žádná politika, není nad jahody.

Budeme se zabývat pouze pozitivními hodnotami. Jako příklad vám nabízím pohled na nádherné dílo přírody, které jsem jen nepatrně pomohl občasným zalévání. Bohužel vám nemohu prostřednictvím internetu poskytnout vůni jahod a už vůbec ne tu dobrotu, která se tak skvostně rozlévá po jazyku. Jak jistě víte, k jahodám se nejlépe hodí šampaňské, také zmrzlina, z jahod je dobrá i bublanina a s kysanou smetanou je to jeden z kulinářských vrcholů.

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a naopak velice málo přírodního cukru. Mohou tak být doporučovány při nejrůznějších dietách.
Kromě jiného také obsahují organické kyseliny, které jahodám dodávají charakteristickou vůni a chuť. Bohužel ale díky těmto kyselinám (jablečné, citrónové, chininové, šťavelové a salicylové) jsou na jahody někteří lidé alergičtí. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení.
V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Navíc jahody výrazně zvyšují sexuální výkonnost obojího pohlaví, což je to dáno podle odborníků vysokým obsahem zinku v semínkách tohoto ovoce. Zinek je přitom nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost, neboť ovládá množství a sekreci mužského pohlavního hormonu testosteronu, který pomáhá ženám rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu a zároveň aktivuje spermie. (Další informace o jahodách).

Pokud je máte také na zahradě, přeji vám dobrou chuť. Jestliže máte ale zahrádku jen ze samých hřbitovních tůjí a dalších nechutných jehličňanů či skalniček a zakrslíků, nekupujte jahody v supermarketu. Nejsou čerstvé, trhali je nedozrálé a jsou bez vůně a chuti. Prostě máte smůlu.
17.6.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.