Irové si vydupali výjimky ve formě dodatků k Lisabonské smluvě.

Špičky států Evropské unie se dnes shodly jak na zárukách pro Irsko týkajících se Lisabonské smlouvy (LS), tak na tom, že se tyto záruky nedotknou již uskutečněné ratifikace dokumentu v ostatních zemích. Záruky dovolí Irsku ale i ostatním státům provádět nezávislou daňovou a potratovou politiku a bude zachována irská vojenská neutralita a "irský" komisař. Plánovaná redukce počtu komisařů se tedy zřejmě nebude konat. Případné nasazení irských vojáků do mezinárodních misí bude muset vždy odsouhlasit irský parlament. Irové by tedy měli opakovat hlasování o Lisabonské smlouvě na přelomu září a října. Podle posledních průzkumů prý tentokrát bude pro ratifikaci LS více než 60 procent irských voličů. Na ratifikaci LS se čeká kromě Irska také v Polsku, Německu a České republice. V těchto státech nebyla ratifikace po schválení parlamentem dosud podepsána prezidenty. Text "irského" dodatku bude po ukončení ratifikace LS všemi státy přidán jako "vysvětlující komentář" k Lisabonské smlouvě a nebude tedy nutné opakovat ratifikaci takto doplněného textu.

Podle řady komentátorů se Unie po překonání "irského NE" nejvíc obává toho, že český prezident Klaus bude odkládat podpis smlouvy do té doby, než po volbách v Británii euroskeptická konzervativní vláda nahradí labouristy a vypíše o LS referendum, ve kterém bude smlouva odmítnuta a navždy pohřbena. Nelze ani vyloučit, že může v Česku po mimořádných podzimních volbách vzniknout pravicová vláda, která se bude snažit spolu s Klausem podle irského vzoru z nastalé situace získat nějaké dodatečné výhody či záruky směřující k posílení státní autority či zamezení stále narůstajícího zasahování Komise do národních pravomocí.

V Bruselu se také dnes při jednání Evropské rady uzavřela mezivládní dohoda o nedovoleném přistěhovalectví, která má řešit problémy se zabezpečením jižní hranice EU a garantovat dobrovolné přemisťování imigrantů uvnitř EU se snahou pomoci jižním státům. Můžeme tedy očekávat příliv ilegálních imigrantů zejména z Afriky, kteří budou po odchycení ve Francii, Itálii, na Maltě či Kypru umisťováni do azylových táborů i v Česku, kde budou čekat na získání povolení k časově omezenému či trvalému pobytu na celém území EU v rámci volného pohybu v schengenském prostoru. Tedy s výjimkou Velké Británie, Irska, Kypru, Rumunska a Bulharska.

Po těchto neradostných zprávách doporučuji domácí četbu největšího díla spisovatele Karla Čapka "Válka s mloky", které si můžete již díky ukončení autorských práv na všechna Čapkova díla přečíst i na internetu. Pokud vás tato četba přivede na ještě horší myšlenky a představy u budoucnosti Evropy, doporučuji četbu mnohem zábavnější, například "Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona" od pana Jaroslava Haška, jehož dílo je také volně přístupné. Přeji dobrou zábavu i poučení.
19.6.2009 15:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.