Když nejde elektrický proud.

V takovém případě vypadá svět tak, jak jej neznáte. Nemůžete si udělat čaj ani kávu, jedině snad instantní leč studenou. Ale pozor, také nemusí téci voda z kohoutku a máte jen tu balenou. Můžete si dát i pivo, pokud jej máte ve studeném sklepě, máte-li jaký. Je-li hospoda daleko a láhvové pivo vypito, hrozí vám žízeň, po delší době i smrt. Zachránit vás může studna s ručním čerpadlem nebo kbelík na laně. Není-li nablízku ani studna, je nejvyšší čas si nějakou vykopat nebo se vydat na cestu za vodou.

Dnes to naštěstí nedopadlo až tak zle. Jen nešel počítač, protože nemám notebook, přestal jít mobil, protože nebyl důkladně nabitý a oběd jsem musel dělat na starodávném plynovém vařiči, který jsem po jistém bádání nalezl v kůlně. Pivo bylo na sedmém schodu ve sklepě a vedle něj i pět litrů rezervní balené vody. Koneckonců dala by se pít i dešťová, které bylo dnes díky nekonečné bouřce celý den nadmíru.

Bez kontaktu s médii včetně internetu jsem se teprve v 17 hodin dozvěděl, že povodně na Novojičínsku si už vyžádaly deset obětí, stovky domů v kraji voda poškodila, zaplavené jsou silnice, nefungují některé železniční tratě. Kvůli povodním se sešla bezpečnostní rada státu, České dráhy uzavřely tratě od Hranic na Moravě po Ostravu a že bude dál pršet. Kde a jak moc se neví. Meteorologové neumí přesně určit, kde by se přívalové deště mohly objevit.

Ani páteční velmi přibližné vyhlídky meteorologů nejsou příliš optimistické. V noci by sice přeháňky měly slábnout, ale déšť se opět vrátí. Přestože v pátek ráno by mohlo být zpočátku i polojasno s mlhami, později se podobně jako dnes budou tvořit srážky. Je to jasné, někde bude pršet, jinde zase nikoliv. Jisté je jen to, že v dohledné době nehrozí nedostatek vody, což je dobrá zpráva. Hydrometeorologové varují před silným deštěm a povodněmi, které dnes budou ohrožovat zejména Jihočeský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, a před silnými bouřkami, které zasáhnou kraje Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočinu. Zdali i v těchto krajích budou povodně, nikdo neví. Zdá se, že někdo někde nahoře zapoměl vypnout kohoutek.

Naštěstí montér, který nám ráno v osm hodin vypnul proud, jej zase podle plánu vyvěšeném před čtrnácti dny na rozvodné skříni na rohu zapnul. Zdá se, že se konec světa zatím nekoná. Z úcty k nevinným obětěm povodně vám dnes nebudu přát krásný a dlouhý déšť. Až půjdete spát, raději si lehněte někde ve vyšším patře a pokud jste snad někde u řeky, postavte hlídky. Nic až tak zvláštního se neděje. Jen si příroda dělá jako vždy to, co sama chce.
25.6.2009 18:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.