Jak odstranit Windows 7 z dual bootu s Windows XP.

Dnes žádnou politiku, budeme se věnovat přicházejícímu operačnímu systému Windows 7, se kterým si mnozí zkušenější uživatelé již delší dobu zahrávají s jistými menšími či většími úspěchy. Sám je mám na svém počítači nainstalované, i když to v mém případě byl pokus srovnatelný se skokem do bazénu s vypuštěnou vodou. První dojmy poté, co jsem si Windows 7 nainstaloval na druhý disk, byly optimistické. Ale vzhledem k chabým parametrům mého železa (512 MBRAM, Intel Celeron 2,4GHz a slabá grafická karta s Radeon 9250 neschopná provozovat režim Aero) to nedopadlo dobře - postupně došlo ke zpomalování práce počítače. A tak jsem potřeboval se zbavit duálního bootu. Po jistém bádání jsem dal dohromady z několika míst ověřený postup, jak na to v případě, máte-li jako já duální boot Windows XP a Windows 7. Podobně se postupuje v případě dvojice Windows Vista a Windows 7:

  1. Boot a přihlášení k systému Windows XP desktop.
  2. Vložte instalační disk Windows 7 do CD/DVD optické mechaniky.
  3. Spusťte Příkazový řádek nebo klikněte přímo v nabídce Start -> Spustit...
  4. Vložte do příkazového řádku, nebo do pole Spustit následující příkaz a stiskněte klávesu Enter:
    [CD/DVD jednotka]:\boot\Bootsect.exe /nt52 ALL /force

Například pokud je mechanika CD/DVD ve vašem počítači jako jednotka D: zadejte:
D:\boot\Bootsect.exe /nt52 ALL /force

Tento krok odstraní boot menu pro výběr operačního systému zobrazované dosud při spuštění počítače.

  1. Vyjměte DVD disk a restartujte počítač.
  2. Počítač se spustí pod systémem Windows XP.
  3. Manuálně odstranit soubory a složky systému Windows 7, včetně Windows, Program Files a složku Users. Pokud byla instalace Windows 7 v samostatném oddílu, proveďte nejlépe formát oddílu (pomocí Fdisk nebo Správy disků ve Správě počítače).
  4. V kořenové složce systému Windows XP odstraňte soubory Boot.BAK a BootSect.BAK. Tyto dva soubory jsou pozůstatkem zálohování souborů dříve nainstalovaného systému Windows 7.

Vysvětlení: parametr NT52 určuje MBR (Master Boot Record), který používá systém Windows XP a Windows Server 2003. Pokud budete odinstalovávat Windows 7 z duálního bootu s Windows Vista, změňte parametr NT52 za NT60 (např. D:\boot\Bootsect.exe /NT60 All). Podobně můžete odinstalovat Windows Vista s duálního bootu s Windows XP. Je jedno, zda program bootsec.exe spustíte z prostředí Windows 7 nebo z Windows XP či Vista podle toho, jakou máte konfiguraci duálního bootu. Naleznete jej ale vždy jen na CD/DVD s Windows 7 nebo Vista, nikoliv na instalačním disku Windows XP.

Další informace najdete také na této stránce firmy Microsoft, i když je to tam poněkud zamotané a nehovoří se o Windows 7. Hledejte tam odstavec Odebrání systému Windows Vista z prostředí s konfigurací spouštění dvou systémů .

Výše popsaný způsob zrušení duálního bootu bude vhodné použít také, až budete instalovat prodejní verzi Windows 7. Máte-li dnes Visty, možná by se dalo jít i cestou upgrade, i když není nad "čistou" instalaci windows, byť to znamená instalovat znovu všechny vaše aplikační programy. Přeji vám do budoucna hodně zábavy s přicházejícími Windows 7, které, jak se zdá, nahradí postupně ve většině počítačů odumírající Windows XP. Pokud ovšem budou tyto starší počítače schopné Windows 7 provozovat alespoň bez prostředí Aero, které je náročné na rychlost grafické karty. O parametrech počítače vhodného pro Windows 7 si povíme zítra.
8.7.2009 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.