Jaký počítač potřebujete pro Windows 7?

Microsoft uvádí ve svých zprávách tuto minimální konfiguraci počítače schopného bez zjevných obtíží provozovat operační systém Windows 7:
Minimální požadavky Windows 7

32 bit
64 bit
Procesor
1 GHz
1 GHz
Paměť RAM
1 GB
2 GB
Pevný disk
16 GB
20 GB
Grafická karta
DX9 (128MB Aero)
DX9 (128MB Aero)

Při koupi počítače si dávejte pozor zejména na grafické karty a jejich kompatibilitu s Windows 7. Například seznam AMD karet doporučených pro Windows 7 najdete zde, seznam karet NVIDIA zde.
Váš počítač by měl mít paměť raději 2GB a více a procesor například AMD AthlonX2 4450B dualcore 2.3GHz nebo Intel® Pentium Dual Core E5200 processor (2.50 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB).

Některé firmy již vydaly seznam počítačů, které jsou certifikovány pro Windows 7. Příkladem je Hewlet Packard, který doporučuje tyto konfigurace:

  • HP Compaq dc7900 Desktop PC
  • HP Compaq dc5800 Desktop PC
  • HP Compaq dc5850 Desktop PC
  • HP Compaq dx7500 Desktop PC
  • HP Compaq dx2400 Desktop PC
  • HP Compaq dx2450 Desktop PC
  • HP rp5700 POS System

Pokud máte vysoké požadavky na rychlost počítače zejména pro herní využití, nezapomeňte na to, aby měla konfigurace dostatečně silný síťový zdroj. Největším žroutem jsou nepochybně grafické karty a tak je 300 W zdroj považován za spodní hranici.

Musíte-li z nějakých důvodů kupovat počítač již dnes, nezapomeňte, že běží akce pro prodej některých verzí Windows Vista, při které můžete získat kupon opravňující vás k instalaci odpovídající verze Windows 7, jakmile budou na trhu k dispozici. Více se dočtete například na Zive.cz.

Další prameny informací:

  • seriál v TechBit.cz "Cenový přehled - co se vyplatí?" rozebírá výkony procesorů, pamětí, grafických karet a disků. Sice je přes půl roku starý, ale velice kvalifikovaně udělaný. U grafických karet si váš případný výběr zkontrolujte na kompatibilitu s Windows 7. Důležitým parametrem je schopnost využít knihovnu Direct X. Minimálně DirectX 10, nejlépe DirectX 11, pro kterou zatím nejsou grafické karty na trhu. Kdo chcete mít tedy špičkový počítač, budete si muset s jeho koupí počkat nebo si grafickou kartu dokoupit dodatečně. Při instalaci se Windows 7 vypořádají i s méně kvalitní integrovanou grafickou kartou, nebude však fungovat prostředí Aero a bude většinou použit standardní VGA driver.
  • článek "Nové Windows 7 pod drobnohledem, jak pracují na starších počítačích" uvádí výsledky testu Windows 7 na poněkud slabém notebooku.
  • zpráva firmy AMD uveřejňuje programm certifikace pro Windows 7.
  • zpráva firmy AMD o předvedení prvního grafického procesoru pro DirectX 11.
  • nabídka společnosti HP na upgrade Windows Vista na Windows 7 podle podmínek stanovených společností Microsoft pro vybrané počítače.

Na závěr vážné upozornění. Máte-li v počítači Windows XP nebo Windows Server 2003, určitě si přečtěte článek o virovém nebezpečí, které zatím Microsoft nedokázal odstranit v rámci automatických aktualizací, pouze varuje a radí, jak zablokovat. Zavirování vám hrozí při návštěvě stránek, na kterých se spouští streamované video.
9.7.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.