Máte ten správný televizor nebo set-top-box?

Možná si myslíte, že když vám funguje příjem digitální televize, že ano. Není to ale vůbec jisté, protože k žádné trvalé technologické změně při přechodu z analogového vysílání na digitální nedošlo. Přečtěte si následující PR zprávu Českých radiokomunikací a budete stejně jako já zcela zmateni. Všechno je v pohybu a tak je téměř jisté, že si budete muset v relativně krátké době koupit nový set-top-box (STB) nebo dokonce i nový televizor. Jen nikdo přesně neví, kdy ke změnám dojde. Jedno je jisté: kdo si nekoupil televizor schopný přijímat signál v rozlišení HDTV, kupoval špatně. Pokud jste si koupili STB, určitě zvládá jen systém DVB-T a MPEG-2. Pokud se vám bude zdát, že v následujícím článku vydaném již 29. května 2008 ničemu nerozumíte, není to vaše chyba:

České radiokomunikace přejdou na DVB-T2 a MPEG-4 v roce 2013

Zemská digitální síť 2, ve které bude vysílat televize Nova a další minimálně tři komerční televize, přejde v roce 2013 na nový vysílací formát DVB-T2 a kompresi MPEG-4. Všechny televizní programy v multiplexu 2 by pak měly vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), a to v takzvaném "full HD" s 1080 řádky.
"Systém DVB-T2 dosud nebyl standardizován, a očekávaný termín v letošním červnu nebude podle mých informací dodržen. Přesto s ním do budoucna počítáme a vysílací technologie, kterými osazujeme naše vysílače, lze jednoduše upravit na vysílání v tomto systému," řekl na včerejší tiskové konferenci ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Změna ale bude nutná i na straně televizních přijímačů, tedy diváků, dodal.

Po přechodu na DVB-T2, který na rozdíl od nyní používaného standardu DVB-T ušetří až 30 procent datového toku, se podle Radiokomunikací vyplatí vysílat všechny programy v HD kvalitě. "Začátkem roku 2011 se bude cena přijímačů HD ready pohybovat na úrovni cen dnešních základních set-top-boxů," míní Levinský. Pozemní vysílání HDTV, a to i celoplošné, se podle něj časem vyplatí i volně šířeným programům.

České Radiokomunikace nyní zvažují, že by na začátku roku 2010 spustily pilotní multiplex ve standardu DVB-T2, a to buď v Praze nebo Brně. "Musel by to být ale úplně nový multiplex, rozhodně bychom tuto technologii netestovali na stávající digitální síti 2," ujistil Levinský. Po zkušebním období by následoval podobný přechod jako nyní z analogového na digitální vysílání, jenom s tím rozdílem, že by se přecházelo z DVB-T a kompresního standardu MPEG-2 na DVB-T2 a standard MPEG-4 s vysokým rozlišením.

"Rekonfigurace multiplexu 2 na DVB-T2 by mohla proběhnout v roce 2013. V té době už budou v českých domácnostech převládat televizní přijímače schopné přijímat vysílání HDTV. Počítáme s tím, protože obnova televizorů v domácnostech v současné době probíhá tak po čtyřech letech," vysvětlil Levinský.
PR zpráva od Radiokomunikace a.s. z 29. května 2008 - čtvrtek

Další pramen k tématice přechodu na digitální vysílání DVB-T2 najdete zde. I tato úvaha anonymního autora ve vás jistě vzbudí podezření, že zavádění pozemního digitálního vysílání buď nikdo neřídí nebo je technický pokrok v tomto oboru tak rychlý, že si my jako diváci a uživatelé nebudeme stačit kupovat nové televizory. Bohužel kvalita vysílaných pořadů bude ale spíše klesat zejména s rostoucím počtem vysílacích stanic. Možná bude lepší se vrátit k trávení večerů s knihou, pokud se ovšem ještě nějaké knihy budou vydávat. Nastupující mladá generaci si tento problém již podle statistik vyřešila: tráví většinu času u počítače a na internetu.
10.7.2009 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.