Váš nový počítač a Windows 7 Experience Index.

Dnes budeme pokračovat ve výběru počítače vhodného pro Windows 7. Tento nový operační systém obsahuje podobně jako Windows Vista integrovaný benchmark, který testuje výkon počítače. Nazývá se "Windows Experience Index" (WEI) či "Index uživatelských zkušeností" (IUZ) a najdete jej volbou Ovládací panely, Všechny položky Ovládacích panelů, Informace o výkonu a nástroje.

WEI měří schopnost hardwarové a softwarové konfigurace a vyjadřuje toto ocenění jako počet tzv. base, neboli základní skóre. Vyšší základní skóre znamená, že daný počítač bude fungovat lépe a rychleji než počítač s nižší základním skóre, zejména při provádění vyspělejších a na zdroje náročných aplikací.

Každá hardwarová komponenta počítače obdrží individuální subskóre. Základní skóre je určeno nejnižším subskóre. Například, pokud nejnižší subskóre určité hardwarové komponenty je 2.6, pak základní skóre počítače bude rovněž 2.6. Základní skóre tedy není průměrem zjištěných subskóre. Subskóre vám ale poskytne pohled na jednotlivé komponenty a může vám pomoci rozhodnout, které komponenty by měly podstoupit upgrade neboli výměnu za výkonnější.

Základní skóre vám může pomoci také při koupi programů, pokud výrobce toto skóre udává. Například, pokud váš počítač má základní skóre 3.3, potom si můžete koupit jakýkoli software, který vyžaduje počítač se základním skóre 3 nebo nižší. Skóre se pro Windows 7 pohybují v rozmezí od 1.0 do 7.9. Windows 7 Experience Index je navržen tak, aby zahrnoval stávající pokroky v oblasti počítačové techniky.

A co se vlastně hodnotí? Tak především u procesoru se hodnotí počet výpočtů za sekundu, u paměti RAM počet operací paměti za sekundu, pro grafiku se posuzuje výkonem pro prostředí Windows Aero a pro herní grafiku výkon pro 3D aplikace a hry. U pevného disku rozhoduje přenosová rychlost.

Nemám možnost osobně zjistit, jakého skóre dosahují počítače právě prodávané na trhu. Vy byste ale měli po prodejci toto skóre požadovat, v ideálním případě byste měli mít možnost si je sami na kupovaném počítači osobně zjistit, je to jednoduché spuštění interního programu, který je nainstalován ve Windows. Chytrý obchodník by měl tuto možnost zákazníkům poskytnout na referenčním vzorku už i dnes v prostředí RC verze Windows 7, která je volně k dispozici nebo alespoň dát možnost navrácení počítače v případě, že by nesplňoval WEI skóre uváděné v reklamě (tak takového bych rád viděl a u něj bych rád nakupoval!!!).

Faktem ale je, že zatím podle mého možná nedokonalého průzkumu na internetu žádný z českých prodejců index WEI u počítačů neuvádí, ačkoliv je test k dispozici ve Windows od verze Vista. V zahraničí to není o nic lepší, jakoby se báli to uvádět? Budí to proto pochybnost o jejich dobrých úmyslech. Nejspíše se snaží prodat i vyslovené šunky, které se pro operační systém Windows Vista a Windows 7 naprosto nehodí. Kamenem úrazu při vašem nákupu může být především integrovaná grafika a tak vždy raději kupujte počítač s grafickou přídavnou kartou, které se dnes dávají na sběrnici PCI-e, případně si ověřte, zda se vůbec taková přídavná grafická karta do kupovaného počítače přidat dá!

Na závěr několik poněkud neurovnaných WEI naměřených na konkrétních počítačích s Windows 7 (získáno na internetu, tedy bez záruky správnosti):

  • Intel Pentium DC E5200 2,5Ghz, 2x2Gb A-data GS 800MHz, ATi Gainward HD3850 512Mb, Samsung HD200HJ.
    Procesor : 5,9 - Memory 4GB: 5,9 - Graphics: 7,9 - Gaming: 6,0 - HDD: 5,9. Celkové skóre tohoto celkem vyrovnaného počítače je 5,9.
  • Procesor (C2Q@3,33GHz): 7,3 - Memory 2GB: 7,3 - Graphics (HD4870/512): 7,9 - Gaming graphics (HD4870/512): 6,0 - Primary hard disk (Seagage Cheetah 36GB/10000, SCSI320 PCI-only): 5,5. Celkové skóre díky pomalému disku 5,5.
  • Processor: AMD Athlon II X2 250 3.0Ghz: 6,3 - Memory 2GB: 5,5 - Graphis: Geforce 8200: 4,2 - Gamiong graphics: 5,1 - HDD: 80GB IDE WD interní: 5,2. Celkové skóre 4,2 ovlivnila grafika.
Pro váhavce doporučuji článek 10 důvodů pro přechod na Windows 7, ke kterému je zajímavá diskuze plná rozporných názorů na věc. Domnívám se, že ten, kdo má nainstalovány Windows XP nebo Vista a zejména Vista jej nijak zvlášť nerozčilují, nemá důvod měnit. Tomu, kdo chce kupovat nový počítač doporučuji Windows 7, neboli kupovat u toho prodejce, který garantuje bezplatný upgrade z Vista na Windows 7. Nebo si počkat. Přeji krásný, tentokrát slunečný a teplý den. Odcházím sekat zahradu a zalít okurky, cukety, kedlubny, fazolky a rajčata.
13.7.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

[Tento článek byl napsán a distribuován pod Windows 7 RC Build 7100.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.