Je to ale s tou Kanadou kanada!

Ale ano, výraz "to je ale kanada" jsme jako pubescenti počátkem druhé poloviny minulého století (!) používali docela běžně pro událost dostatečně kuriózní či spíše zábavnou. Nemám ponětí, kde se tohle úsloví v češtině vzalo. Snad z představ, že v dobách dobývání divokého západu i severu byly v Kanadě poměry snad ještě divočejší než na západě budoucích Spojených států. Ode dneška jsou tedy opět zavedena víza pro české občany, což vyvolává v době dovolených značný zmatek a pro řadu lidí to bude znamenat i finanční ztráty, protože nebudou schopni si tak rychle opatřit víza. "Kromě toho, že samotný počet žádostí o azyl českých občanů s sebou přináší výrazné prodloužení lhůt pro projednávání všech žádostí a přináší prudký nárůst nákladů našemu uprchlickému systému, podkopává zároveň naši schopnost poskytovat včasnou ochranu těm, kteří utíkají před skutečným pronásledováním," vysvětlil Kenney (Immigration and Multiculturalism Minister) toto opatření.

"Takto se mezi partnerskými a aliančními zeměmi nejedná," reagoval dočasný ministr zahraničí Jan Kohout v České televizi. Praha podle něho dosud ani neobdržela diplomatickou nótu a informace má pouze ústní. Inu jednají s námi jako s vlastí oněch otrapů, kteří se snaží si v Kanadě užívat neomezené svobody a pocitu, že se v tamější probarvené multikulturní společnosti spolehlivě ztratí. Kohout varoval, že Česko může na oplátku zavést víza Kanadě. "Buď budou víza zavedena celou Evropskou unií, anebo nebude platit klauzule solidarity, a potom my máme plné právo zavést víza Kanadě," řekl. Je naprosto jisté, že ostatní státy Unie viza pro občany Kanady nezavedou a pokud to budeme chtít udělat my, budeme si muset podat uctivou supliku k Evropskému soudnímu dvoru, který v horizontu příštích let možná rozhodne, že to můžeme udělat, protože se na nás ostatní země v rámci pochybného pravidla "solidarity" slušně řečeno vykašlaly.

Faktem je, že to, co nám dnešní Kanada či spíše její politici předvádějí, posiluje a obnovuje význam onoho dávného hodnocení nějaké dostatečně šílené či dobrodružné události. Neuvěřitelně přehnané představy kanadské administrativy o demokracii směřující až k bezbřehé anarchii a "dokonalý" sociální systém přinášející péči o každou zbloudilou duši umožnil vychytralým českým Romům až dvouletou "rekreaci" v Kanadě, po které se mohli kdykoliv vrátit do své "rodné" země a přitom pobírat českou sociální podporu nejlépe podle nových pravidel bezhotovostním vyplácením dávek prostřednictvím účtu u některé z bank.

Kanada se v minulosti vždy jako bývalá kolonie a dnes člen Britského společenství národů vždy dovedla inspirovat příkladem Británie a měla by to udělat i ve způsobech, jak se vypořádat s podobnými pseudouprchlíky. Británie to nakonec po dlouhém přemýšlení vyřešila jednoznačně systémem poskytování sociální podpory až po půlročním zaměstnání a Romové ihned od "útěků" před českým útlakem upustili. Ani dnes někteří britští politici nezahálejí. Nově zvolený europoslanec za Británii Nick Griffin se netají svým radikálním přístupem k přistěhovalecké politice. V rozhovoru pro BBC prohlásil, že by se lodě s africkými imigranty, kteří se pokoušejí dostat do Evropy, měly rovnou potápět. Podle tohoto poslance Britské národní strany (BNP) bude v opačném případě Evropa zaplavená třetím světem: "Evropa musí dříve či později zavřít hranice, nebo ji třetí svět pohltí."

Odstranit extrémistické názory, rasové či spíše etnické přehlížení Romů u nás v Česku se vládě nikdy nepodaří, protože odpor občanů platících krvavé daně z mizerných mezd k tomu, aby se z "jejich peněz" podporovali "flákači, narkomani a zloději" je trvalý a tak se u nás jistá část "sociálně vyloučených" občanů bude cítit vždy nedobře. Pomine to snad tehdy, až jim vláda opatří dostatek práce na veřejných stavbách a sebere jim jakékoliv sociální příspěvky v okamžiku, kdy tuto práci odmítnou například tím, že se druhý den již do práce nedostaví. Je třeba, aby si tito naši spoluobčané uvědomili, že bez práce nejsou koláče. A že je dnes po zavedení kanadských víz nebude mít nikdo rád, je nasnadě. Důvěru spoluobčanů a ochotu k případné sociální solidaritě si teprve budou muset zasloužit. Nejlépe tvrdou prací. Vláda by měla především opatřit práci, naučit tyto lidi pracovat a postarat se o řádné a důsledné vzdělání jejich dětí. Třeba i internátními týdenními školami, jak to v roce 2004 Slovákům doporučoval velvyslanec EU ve Slovensku Eric van der Linden poté, co se seznámil s životem Romů v osadách. Ten doporučil, aby byly romské děti vychovávány v internátech. Podle jeho názoru by tak nebyly pod negativním vlivem svých rodin a mohly by dosáhnout mnohem vyššího vzdělání, než se děje dosud. Evropská komise ale bohužel pro odbor některých romských organizací tenkrát nařídila van der Lindenovi zdržet se komentářů ohledně romských dětí, které by se měly umístit v internátních školách. Zdali by tak učinila i dnes, není známo.

Na závěr bych se vám rád svěřil s horrorovým nočním zážitkem, který jsme měli s obtížným hmyzem: naši chatu napadli rojící se mravenci, kteří vylézali ze všech možných děr zejména kolem komína a ze střechy. Někteří byli okřídlení a ačkoliv jsou mravenci u nás chráněni, museli jsme se jich nějak zbavit. Použil jsem třikrát opakovaně vysavač a poté je vysypal do značné vzdálenosti od domu. Zda se opět k nám vrátí, netuším. Pokud ano, nebudu k nim již tak milosrdný. Držte nám palce, mít mravence v posteli je skutečný horror.
14.7.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]
[Tento článek byl napsán a distribuován pod Windows 7 RC Build 7100.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.