Dobrá nebo špatná zpráva? UPC se stěhuje na Thor.

Vysílání satelitní digitální televize UPC Direct se má údajně ještě tento rok stěhovat z populární družice Astra (19,2°E) na družice Thor 5 a Thor 6 (0,8°W). Uživatelé si tak budou muset přenastavit satelitní anténu o celých dvacet stupňů. Což může pro řadu z nich přinést značné problémy, zejména ve městech, kde mají paraboly u oken nebo na logiích či balkonech. Může se jim totiž stát, že ze svého bytu z žádného místa použitelného pro instalaci paraboly na družici Thor "neuvidí". To by mohlo také znamenat, že budou tito uživatelé od UPC odcházet ke konkurenci nebo vůbec satelitní příjem vzdají a přejdou na pozemní DVB-T, který je navíc zdarma. Podobnou programovou nabídku jako UPC Direct dnes poskytuje Digi TV, která ale vysílá z družice Thor (1°W) - čili stejný problém s orientací paraboly, nebo bude vhodnější spíše CsLink vysílající z družice Astra (23,5°E).

Nastavení paraboly UPC Direct na družici Thor by mělo být nepochybně provedeno zdarma technikem od UPC. Z Všeobecných podmínek... firmy UPC totiž jednoznačně vyplývá, že (cituji) "Účastník není oprávněn se zařízením, doplňkovým zařízením Poskytovatele jakýmkoliv způsobem nakládat. Účastník nesmí zejména změnit místo instalace takového Zařízení, doplňkového zařízení bez předchozího písemného souhlasu Poskytovatele,...". Pokud to místní podmínky dovolí a nastavení na družici Thor se podaří, měli by se uživatelé dočkat dalších nových kanálů a přibývat by měly i programy v HD kvalitě. UPC dnes nenabízí například slovenské programy STV 2, STV 3, Joj Plus ani českou Primu Cool a chybí i Cinemax 2.

Zprávy o tom, kdy má k této dosti zásadní změně v příjmu vysílání UPC Direct dojít, se dosti liší. Jedni předpovídají, že se tak má stát již letos, jiní autoři hovoří až o podzimu příštího roku. Samotná firma UPC na svých stránkách zatím zcela mlčí a podrobné informace pomocí mailové komunikace se mě zatím od UPC nepodařilo získat. Budu tento problém sledovat i nadále, protože se mě bytostně dotýká: máme totiž v rodině za výhodných cenových podmínek dva satelity od UPC. Pokud se už z jakéhokoliv důvodu rozhodnete od UPC odejít, nejdříve zkuste vyjednávat o cenové slevě nebo třeba o zapůjčení digitálního rekordéru zdarma...
20.7.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Aktualizace 20.7.2009 15:00 hod: Obdržel jsem od UPC tuto mailovou odpověď na moje otázky. Mnoho informací to není, ale díky i za to málo:

Dovolujeme si Vás informovat, že až bude stěhování aktuální, klienti budou informováni o podrobnostech s dostatečným předstihem.
Přenastavení antén budou provádět vybrané instalační firmy. Pracovník firmy se domluví s klientem na čase, který mu bude vyhovovat a změnu provede. Přenastavení antény nebude zpoplatněno. Změna se nedotkne přijímačů nebo parabol, výměna stávajícího zařízení nebude zapotřebí.
Podle předběžných informací bude přesun probíhat v delším časovém úseku (minimálně tři měsíce), po celou dobu budou služby dostupné na obou pozicích paralelně.
Na družici Thor bude k dispozici větší kapacita a prostor pro nové programy. Bližší informace v současné době nemáme.

Zdá se tedy, že stěhování UPC Direct na družici Thor není zase až tak žhavá záležitost. Sympatická je zpráva, že kdo bude chtít parabolu přestavit, bude to mít zadarmo. Nebude to malá akce, ke konci roku 2008 mělo UPC Direct na 340 000 uživatelů.

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.