Koho chce deratizovat Aleš Brichta?

Do případu kontroverzní písně Deratizér z nového alba zpěváka Aleše Brichty vstoupili i politici. Za skladbu s refrénem „Politici dělaj z každýho vola, na ulici kradou cikáni kola, už by to vyřešit měl nějakej deratizér" se postavil Jiří Čunek. "Je to jeho reakce na to, co se děje. S tím, že politici dělají z lidí voly, s tím souhlasím. Slovo deratizér je tvrdé, ale pokud je to myšleno jako umělecké přitvrzení, tak je to možné," řekl LN Čunek, který také dělá rád z občanů voly.
Sám Brichta tvrdí, že text je jen básnickou nadsázkou: "V podstatě je to normální konstatování reality. Ten text, kam jsem měl možnost dát jen pár slabik, pár slov, myslím jasně vystihuje podstatu věci - že je potřeba řešit kriminalitu," řekl LN Brichta. Za píseň si Brichta vysloužil okamžitou kritiku Romů a text písně nyní prý zkoumá policie.

Píseň si můžete pustit na YouTube.com, kde je ilustrována kolážemi a fotografiemi útočícími na české politiky i na Evropskou unii. Není jasné, zda je video autorizované samotným Brichtou anebo se jedná o práci nějakého Brichtova fanouška. Brichta se touto písní, která je ze stejnojmenného alba právě uváděného do prodeje, zřejmě rozhodl zapojit originálním způsobem do akce Ker vareso! (Udělej něco!), kterou rozjel nejen na internetu cikánský hudebník a zpěvák Banga. Výsledkem bude pravděpodobně žaloba podaná na Brichtu některou multikulturní neziskovou organizací a případný soudní proces jistě dále posílí odpor většinové společnosti proto cikánům, který vzrůstá v poslední době i díky zavedení víz do Kanady, o které se tak obětavě zasloužili. Můžete si píseň s Brichtou i zazpívat, je to notný nářez!

Deratizer

Možná, že žijem na odvrácený straně
rozum je bitej, z potlesku bolej dlaně
jen papouškujem nesmysly odevzdaně
a nastavujem svý tváře další ráně
Možná, že žijem na odvrácený straně
táta je Měsíc, Slunce svítí jen na ně
sto je prej málo, tak dvěstě procent daně
oni si žerou a chrochtaj namlsaně

Někdy se to nedá …

Politici dělaj z každýho vola
na ulici kradou cikáni kola
už by to vyřešit měl
nějakej deratizer
Do maminky chtělo by se ti vracet
ať nemusíš ze všeho tady zvracet
fakt by to vyřešit měl
nějakej deratizer

To je ta věc, co trápí mě i tě
jak poznaj v Mongolsku mongoloidní dítě
o co se bozi vlastně přetahujou
a do čeho se černý opalujou
Možná, že žijem na odvrácený straně
stá lež je pravdou, opakujem jí za ně
máme se dobře, vládněte požehnaně
však jednou dojde i na vás "milované"

Někdy se to nedá …

Politici dělaj z každýho vola...

Spoustu dalších Brichtových videí najdete na YouTube. Co si myslí zástupci Romů o tom, jaký vliv na situaci Romů v Česku bude mít zavedení víz do Kanady si poslechněte na dalším videu Ivan Veselý, Zdeněk Guži a Lenka Balogova k zavedení víz do Kanady.

Pro čtenáře s dostatkem času a zájmu o problematiku soužití etnických menšin doporučuji dokument nazvaný Zpráva o situaci národnostních menšin v České republice za rok 2008 předložený do vlády Radou vlády pro národnostní menšiny. Pozoruhodný je přehled o dotacích nejrůznějšího druhu a účelu, které směřovaly většinou do neziskových organizací všeho druhu. V celkovém úhrnu dotací není uveden žádný údaj o počtu příslušníků jednotlivých národnostních menšin.

Pokud bychom usuzovali z finančních objemů státních dotací, nejpočetnější menšinou by byla slovenská, pak následuje polská a romská menšina. O kolik vlastně občanů Česka jde, není ale z této úchvatné a rozsáhlé zprávy jasné. Přitom se jedná o částku dotací vyčíslenou na koruny: 457 911 492,0 Kč. Autoři zprávy tak elegantně překlenuli fakt, že není známo, kolik občanů například romské národnosti v naší republice žije. "K romské národnostní menšině se při sčítání lidu 2001 přihlásilo celkem 11 746 osob. Podle kvalifikovaných odhadů počet příslušníků romské komunity v ČR se pohybuje v rozmezí mezi 150 000 - 300 000 osob," se říká v informaci o menšinách na serveru české vlády. Rozhodovat o nějaké skupině občanů, aniž bychom věděli o kolik občanů jde, to je ukázka skvělé národnostní politiky všech českých vlád, které se za posledních dvacet let menšinami zabývali. Jen tak dál, soudruzi!
21.7.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.