Navštivte vojenské muzeum Králíky!

Až vaše cesta povede kolem moravského městečka Králíky, nezapomeňte navštívit zdejší vojenské muzeum věnované druhé světové válce. Město Králíky a skupina nadšenců později sdružená do společnosti ARMY FORT, s.r.o. spolupracují od roku 1998 na realizaci ambiciózního projektu s pracovním názvem "Králická pevnostní oblast". Jeho součástí je mimo jiné Vojenské muzeum Králíky (VMK), které vzniklo severozápadně od města v prostoru bývalé výkrmny skotu.
Neudržované budovy výkrmny společně s přiléhajícím silem výrazným způsobem poškozovaly jinak esteticky velmi příznivý dojem z tohoto malebného podhorského městečka a jeho mimořádně krásného přírodního okolí. Nápad přetvořit tento areál na muzejní a kulturně výchovný stánek byl v krátkém čase následován odbornou studií a o něco později detailním projektem. Poslední víkend měsíce srpna roku 2000 byla v provizorních podmínkách slavnostně otevřena Úvodní expozice Vojenského muzea Králíky.

Vstřícným krokem pro všechny zájemce o vojenskou historii je každodenní provozní doba po celý rok - od 10.00 do 16.00 hodin, prodloužená v měsících červenec a srpen na dobu od 9.00 do 17.00 hodin. Ve stejnou dobu je rovněž provozováno Informační centrum čs. opevnění, jenž podává informace o všech přístupných objektech a muzeích čs. opevnění z let 1935 - 1938.
- Rekonstruovaná hala s Úvodní expozicí VMK Vám nabízí ukázky pěchotních zbraní, polních a protiletadlových děl, pěchotní a dělostřelecké munice, výstroje vojáků, ochranných prostředků proti bojovým a otravným látkám.
- Ojedinělá je obsáhlá stálá výstava věnovaná osobnosti armádního generála Ludvíka Krejčího, hlavního velitele mobilizované čs. branné moci v roce 1938. Výstavu tvoří unikátní dokumenty, zapůjčené rodinou z jeho pozůstalosti.
- Uvnitř výstavní haly najdete prodejnu literatury, upomínkových a sběratelských předmětů, military hraček, modelů, figurek a deaktivovaných originálů zbraní.
- Na venkovním prostranství se nachází téměř 50 kusů velké vojenské techniky, mezi jinými i tanky, samohybná děla, obrněné transportéry, těžká polní a protiletadlová děla, nákladní a terénní vozidla, podvozky nosičů taktických raket, logistická a ženijní technika. Pokud si zde koupíte atrapu vojenského granátu nebo britský samopal STEN Mk II, nezapomeňte si tento suvenýr vyndat ze zavazadla při cesté do zahraničí.

A důležitá informace na závěr: nejvhodnější den pro návštěvu je sobota nebo neděle, kdy můžete vidět obrněné transportéry a sovětský tank, jak zběsile jezdí po přilehlém cvičišti. Najdete-li v sobě alespoň kousek odvahy, můžete nastoupit do obrněného transportéru a projet se po okolí cestou necestou. Řídit bude samozřejmě některý z místních nadšenců, kteří tato historická vozidla shromáždili a udržují je v pojízdném stavu.

Každý rok koncem srpna se zde koná vzpomínková akce Cihelna s více jak desetiletou tradicí, zaměřená na reenacting, living history, vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století. Hlavním bodem programu je několik bojových ukázek v režii vojenskohistorických klubů převážně s tématem druhé světové války, dále pak presentace AČR, integrovaného záchranného systému, výstavy vojenské historické techniky a mnoho dalšího. Hlavním pořadatelem je město Králíky, v jehož okolí se akce odehrává, a ARMYFORT s.r.o. – provozovatel vojenského muzea. Letos se akce koná ve dnech 21. - 22. srpna 2009.
27.7.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vojenské muzeum Králíky - 25.7.2009
Vojenské muzeum Králíky - 25.7.2009
Vojenské muzeum Králíky - 25.7.2009

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.