Pasivita policie vyvolává rasismus.

Bezradné počínání obecní policie v Dolních Počernicích a pasivita České policie při likvidaci nepovoleného táboření rumunských cikánů v chráněném přírodním území vyvolává v občanech xenofobní a rasistické nálady. "Místo postupného uklidnění se situace kolem desítek rumunských Romů, kteří v rozporu s českými zákony a tváří v tvář pražským policistům a strážníkům klidně táboří v přírodní rezervaci u počernického rybníka, dramatizuje. Starosta Dolních Počernic Zbyněk Richter (ODS) je ze stavu v lokalitě zoufalý, protože Romové se odtud nechtějí hnout, hygienici s přibývajícími dny divokého táboření varují před rostoucím nebezpečím nákazy."(Celý článek na novinky.cz). Včera této situace zneužila Dělnická strana, která vydala toto prohlášení s patrným rasistickým podtextem:

Dělnická strana (DS) se znepokojením sleduje vývoj kauzy kočujících rumunských cikánů Prahou, jejichž drzost přesáhla veškeré meze vyhrožováním o zablokování pražského centra.

Cikáni, kteří zcela zadarmo pobývali v pražském kempu Pražačka a poté se přesunuli do Dolních Počernic, kde beztrestně porušovali zákon o ochraně přírody rozděláváním ohňů u rybníka, jsou v České republice nevítanými hosty. Kompetentní politici bezradně mlčí, nikdo nechce zasáhnout proti nepřizpůsobivé tlupě, jejíž chování je v rozporu s platnými zákony České republiky. I to je důsledek politiky rasismu, zvýhodňování lidí kvůli barvě pleti, kterou praktikuje vládnoucí systém.

Dělnická strana nehodlá takové situaci nečinně přihlížet. I proto zvažujeme v nejbližší době nasazení motorizovaných hlídek Ochranných sborů Dělnické strany (OS-DS), jejichž cílem bude chování cikánů monitorovat, jakékoliv porušení zákona hlásit Policii ČR a donutit příslušné orgány občanským aktivismem k řešení závažné situace. O celé situaci bude Předsednictvo DS jednat v nejbližších hodinách.

Tomáš Vandas, předseda DS
Tiskový odbor DS, středa, 29 červenec 2009

Možná by pomohlo, kdyby se policie zajímala o původ automobilů značek BMW a Mercedes, kterými rumunští "turisté" přijeli, o jejich technický stav, povinné ručení a řidičské průkazy i osobní doklady majitelů. V každém případě se ukazuje, že naše policie dovede rázně zasáhnout proti některým narušitelům veřejného pořádku, zatímco jiné jen opatrně "monitoruje" v obavách, aby se snad nedotkla jejich lidských práv. Ochránce menšin pan Kocáb ale dává od rumunských "turistů" ruce pryč s odkazem na jejich zlaté prsteny a luxusní automobily a tak by měla policie konat dříve, než dojde ke skutečným rasovým nepokojům a napadení Rumunů členy a sympatizanty Dělnické strany. "Dáme orgánům ještě čas, aby jednaly. Pokud nic nevyřeší, v pátek nebo v sobotu očekávám účast zhruba dvaceti našich příznivců v Počernicích, aby situaci monitorovali a vyřešili porušování zákonů," vysvětlil Vandas agentuře Mediafax.

Zdá se, že některým českým politikům vyhovuje, když za ně odvedou práci extrémisté. Je jisté, že někteří z nich a značná část obyvatel Česka se tiše radují z toho, že čeští Romové odcházejí do zahraničí. Problém by podle romského aktivisty a houslisty skupiny Gipsy.cz Vojtěcha Lavičky nastal, pokud by v parlamentních volbách některá sněmovní křesla zabrala Dělnická strana. V tom případě by stejně jako velká část Romů uvažoval o odchodu z Česka.(Více zde).

V každém případě se ukazuje, že situace v Česku i celé Evropě je taková, že jakmile někde zasáhne policie proti nějaké etnické skupině ignorující zákony a společenská pravidla pro soužití obvyklá u majoritního obyvatelstva, koleduje si o mezinárodní skandál a smršť pranýřování a poučování ze strany především nevládních organizací, které se živí "ochranou" lidských práv. Velení České policie má nepochybně před očima mezinárodní "skandál", který vyvolala stavba plotu v Matiční ulici v Neštěmicích (viz např.zde). Možná se dnes rodí další taková mnohem horší kauza, která bude v mezinárodním tisku citována jako "Masakr rumunských Romů u rybníka v Počernicích". Vláda by neměla strkat hlavu do písku a vyzvat policii, aby konala dříve, než se do Rumunů pustí bojůvka Dělnické strany.
30.7.2009 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.