Britové pěstují na dvorku prasata.

A také se masově ulévají z práce pod záminkou, že mají prasečí chřipku. Podle místních pravidel stačí, když zatelefonují na "pandemickou" linku a domů jim pošlou zdarma léky. A co je podstatné, nemusí jít ke svému lékaři a mohou celý týden zůstat doma, přesněji řečeno, nemusí jít do práce! Je proto více než pravděpodobné, že tento "léčebný" proces nastolený státní administrativou je za neuvěřitelnými čísly o stoupajícím počtu údajně nakažených virem A(H1N1): 100 000 za poslední týden! Britové nejsou žádní hlupáci a tak si nezjistitelný počet z údajně nemocných Britů prodlužuje dovolenou o týden. Telefonovat se přece dá i z Thajska či Tunisu nebo z Prahy. "Národní servis pro chřipkovou pandemii" spuštěný 23.července má pomoci urychlit přístup lidí k lékům. Bylo pro něj vyčleněno 1500 odborných pracovníků, kteří by měli být schopni reagovat až na 200.000 volání denně. Není se čemu divit, že mazaní Britové tento "servis" využívají a nepochybně tak zkreslují celosvětové pandemické statistiky.

A jak je to s tím pěstováním prasat na dvorku? Britové se prý v poslední době v reakci na "krizi" vrhají do domácího chovu prasat na svých dvorcích nejen na vesnicích, ale i v městech. Začalo to prý nejprve módou pěstování trpasličích prasat jako domácích miláčků a pokračuje to chovem poněkud větších plemen, zejména těch tradičních britských. Pomohl tomu možná nechtěně i známý kuchař Jamie Oliver, když ve svých televizních šou ukázal světu, jaký drastický rozdíl je v kvalitě kuřecího i vepřového pěstovaného tradičně na zahradě oproti masu "vyráběném" ve velkochovech. Takové prasátko na dvorku je navíc ekologickým přínosem: sežere všechny odpadky z kuchyně a poskytne i hnojivo pro doma vypěstovanou "bio" zeleninu. Je jasné, že Britové tak znovu objevují "ameriku" a navazují často nevědomky na doby druhé světové války, kdy se v rámci boje proti hladu prasata chovala i ve městech.

Více o prasatech: Ekonomika pěstování prasat, Jak vybírat prase (nebo dvě, ...), Vášeň pro prasata.

Domácí zahradničení a chovatelství zřejmě nabírá v Británii netušené obrátky. Kromě zvířat je vhodné, ba dokonce nutné začít pěstovat v městech i včely, bez kterých se příroda nemůže obejít. Britská společnost Natural England zabývající se ochranou přírody vybízí občany: Pěstujte včely na zahradě i na střeše. Natural England se také snaží povzbudit lidi, aby pěstovali rostliny, které tento hmyz vyhledává, a pořídili si rovněž malé úly pro čmeláky, kteří také patří k významným opylovačům. Na trhu se nyní v Británii objevily nové typy malých včelích úlů, které se snadno obhospodařují. Mají moderní design a hýří různými barvami, které mají lidi zlákat ke koupi. Máte-li i vy, milí čtenáři, zahradu, určitě si malou budku neboli čmelín pro čmeláky pořiďte. Kde se dá koupit u nás jsem neobjevil, ale není to nic složitého, tak si čmelín vyrobte sami.
6.8.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.