Protiromská demonstrace na Slovensku.

"Napětí mezi slovenskými nacionalisty a romskou menšinou se stupňovalo přes víkend, kdy policie musela rozehnat "anti-cikánskou" demonstraci. Kolem 200 členů organizace Slovenská Pospolitost napadlo policii kameny a láhvemi v sobotu ve východní slovenské obci Šarišske Michalany.
V čele většinou oholení mladí muži protestovali proti tomu, co nazývají "Romoským terorem" na Slovensku. Pět policistů bylo zraněno, spolu s dvěma skinheads, a bylo provedeno více než 30 zatčení. Minulý týden byli dva romští teenageři obviněni z napadení staršího muž. Ten přišel o oko a utrpěl zlomeninu lebky a roztříštění kostí obličeje. Dva chlapci ve věku 15 a 16, jsou ve vazbě." Více v článku "Slovakia latest flashpoint for anti-gypsy feeling" britských Financial Times.

"Protest proti "rómskemu teroru" v Šarišských Michaľanoch vyvrcholil dažďom kameňov na kordón ťažkoodencov a zadržaním desiatok účastníkov. Obyvatelia drukovali Pospolitosti." Podrobné vylíčení událostí a videa z demonstrace přinesly slovenské noviny SME.SK a televizní stanice TA3.
10.8.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.