Budete kupovat Windows 7 jako OEM nebo v krabici?

Možná někteří z vás stojí před otázkou, zda si můžete koupit pro "starý", dříve koupený nebo po domácku sestavený počítač levnou OEM (Original Equipment Manufacture) verzi Windows, ať už z důvodu legalizace nebo proto, že toužíte po nejnovější verzi. Podle Microsoftu jsou OEM verze určeny pro nové počítače prodávané nějakou firmou a panuje tedy obecně sdílený omyl, že si nemůžete OEM verzi koupit samostatně bez nového počítače. Je to všechno trochu jinak: i samotný Microsoft připouští, že "produkty OEM lze pořídit s nákupem nového, či repasovaného počítače", případně i pro "pro legalizaci operačního systému Windows". Velice pěkně shrnul nejasnosti kolem OEM verzí Windows Michal Politzer v jedné diskusi:

  • ano, můžete si koupit OEM licenci bez čehokoli jiného.
  • ano, rozbalením se stáváte "system builderem" s povinností poskytovat záruku.
  • ano, můžete postavit počítač sami sobě.
  • ne, nemusíte si vystavovat fakturu ani doklad o předání, neb v našem právním systému existuje i něco jako ústní dohoda; ale udělá-li vám to dobře, tak si prostě napište kus papíru předal/převzal, podepište se tam dvakrát a nalepte si to na zeď.
  • ano, Vista kontroluje základní desku.
  • ne, nesmíte už jednou nainstalovanou Vistu OEM instalovat někam jinam.
  • ano, můžete upgradovat horem dolem, pokud zůstane deska.
  • ano, pokud se vám deska porouchá, máte právo nainstalovat Vistu na novou desku (nyní pro všechny, kteří nikdy nevolali na linku MS - sedí tam normální operátor, kterému prostě vysvětlíte, co se stalo a on vám sdělí nový aktivační kód).

A na závěr: ne, toto se netýká krabicové verze, kterou si můžete instalovat kolikrát a kam chcete za podmínky, že je vždy nainstalována právě na jednom počítači.
Uf, tak úplně nakonec lidsky: kupte si prostě OEM verzi, protože je to levné, legální a v pohodě a nepátrejte nad nějakými podrobnostmi licenčního ujednání. Výjimkou jsou nadšenci měnící základní desku několikrát za rok, ti ať si koupí krabicovou verzi, protože toto na aktivační lince Microsoftu asi neukecají ;)

Doufám, že je vám konečně jasné. Pokud máte přesto pochybnosti a obavy, že se koupí a instalací OEM verze dopustíte něčeho nelegálního, není vám pomoci a musíte si koupit poněkud dražší verzi krabicovou.
11.8.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.