V létě je dobré myslet na zimu.

Nepatrný zájem o vládní program Zelená úsporám přinutil Ministerstvo životního prostředí (MŽP) k zmírnění podmínek pro získání dotace na zateplení domu. Vypuštěna je podmínka, která požadovala kombinaci několika opatření najednou (například výměny oken, zateplení obvodových zdí a střechy apod.) Místo toho bude kritériem pouze dosažení požadované úspory roční potřeby tepla a to minimálně o 20 %. Současně s tím MŽP zvýšilo dotační podporu v oblasti celkového zateplení objektu, která by tak měla převýšit hranici 30 % celkových investičních nákladů. Projekty na zateplení by se tím pádem pro žadatele měly stát mnohem levnějšími a přístupnějšími. Novinkou je, že žadatelé budou moci získat dotaci také na energetický audit a vypracování projektu, což jsou pro žádost nezbytné doklady. Dotace na projektovou dokumentaci a energetické ohodnocení domu se budou vyplácet již v momentě schválení žádosti o dotaci. Tato podpora je poskytována z prostředků technické asistence programu Zelená úsporám a vyplácena bude do 31. března 2010 nebo do vyčerpání celkové částky 50 milionů Kč. Tady platí, že uspějí jen ti, kteří si pospíší, protože není jisté, zda bude případně částka 50 milionů po vyčerpání zvýšena o další prostředky.

Jednou z možností, jak zateplit rodinný dům, je snížit tepelnou propustnost vodorovných i šikmých stropů a to zejména u starších domů s dřevěnými stropy. V těch jsou dutiny, které je možné jednoduchou technologií zaplnit izolační hmotou. Jednou z firem, která takové zateplení provádí, je společnost IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o. sídlící v Polné u Jihlavy. Ta provádí technologií foukané minerální izolace zateplování jak stropů, dutých stěn, tak i půdních prostor, přes které uniká z vytápěných objektů díky fyzikálním zákonům podstatná část drahocenného tepla. Foukanou kamennou vlnou lze zajistit zateplení dutin mezi trámy pomocí otvorů o šířce 30 - 40 cm, vedených napříč stropním trámům. Jestliže má domek např. půdorys o velikosti 10 x 10 m, není nutné stěhovat uskladněné předměty z půdy a trhat celý vrchní záklop. K zateplení této plochy foukanou izolací stačí vytvořit jenom dva výše popsané technologické otvory. Také časová náročnost celé práce je velmi nízká, jde řádově o hodiny. Vše se odehraje bez lešení, transportní hadice se protáhnou okny nebo nadzvednutou taškou ve střešní krytině.

Na webových stránkách firmy jsou k dispozici nejen ilustrační videa přibližující práci při zateplování, ale i další technické údaje pro projektanty. Firma nabízí zdarma provedení nabídky včetně oměření ploch, které budou izolovány. K dispozici je i bezplatná telefonní linka 800 100 533.

Nepropaguji zmíněnou firmu z nějakých vedlejších důvodů, zateplovat chatu nebudu, protože na chaty se vládní program dotací nevztahuje. Objevil jsem nabídku foukaných tepelných izolací náhodou a zaujala mě nejen technologickou jednoduchostí i rychlostí, ale také profesionalitou, s jakou si firma nechala udělat svoje internetové stránky. Snad jen stránka o referencích by mohla být podrobnější s uvedením některých konkrétních případů, s ohledem na anonymitu soukromých zákazníků by se jistě daly najít příklady u obecních či státních objektů.
12.8.2009 9:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.