Chcete koupit jízdní kolo babičce?

V rámci boje proti obezitě a jiným civilizačním chorobám se doporučuje jezdit na kole. Pro ty mladší je výběr vhodného kola jednoduchý, co ale koupit v rámci modernizace domácího koloparku starší důstojně jezdící dámě, která by také ráda měla volbu několika rychlostí? Kromě tradičních kol vybavených přehazovačkami a přesmykači se na trhu postupně objevují i kola, která řeší řazení rychlostí zcela jinak: nábojem zadního kola vybaveným vnitřním řazením.

Tyto technicky dokonalé náboje s vnitřním řazením se vyrábějí i ve variantě s protišlapací brzdou (známé klasické torpedo) nebo dokonce s bubnovou brzdou. Počet rychlostí je 3, 7 nebo 8. Pro komfort jízdy je podstatné, že řazení je nezávislé na šlapání. Změnu převodu je možné provést kdykoli - v klidu, při šlapání i volnoběžné jízdě, což je zejména pro důstojnou dámu lákavé a příjemné. Žádné přeskakování řetězu při náhlém pokusu řadit na nižší rychlost při plném nášlapu při jízdě do kopce.

Nexus - sada komfortních součástek od výrobce Shimano - se vyrábí v několika typech. Zadní náboj má vnitřní řazení, v předním náboji je dynamo, můžete si kolo vybavit automatickým systémem řazení, automatickým osvětlením či protišlapací brzdou. Jízdní kola vybavená součástkami Nexus jsou určena pro pohodlnou a příjemnou jízdu. Řazení pomocí rychlostního zadního náboje najdete proto především na kolech určených pro každodení potřebu a oblíbené jsou zejména u City biků, což jsou kola určená pro jízdu po městě například do zaměstnání, na nákup. Vyznačují se dobře ovladatelnou geometrií a jednoduchou obsluhou i údržbou. K jejich výbavě většinou patří například blatníky, osvětlení či kryt řetězu. V poslední době však nejsou vyjímkou ani trekkingová kola osazená vícerychlostními nábami. Přitom se nejedná o zcela novou technickou novinku. Již před více jak padesáti lety uvedla na trh, tehdy ještě existující firma Sachs, třírychlostní náboje, které mnohdy fungují ještě dodnes. Po pohlcením firmou Sram dochází k inovacím. V současné době jsou pod značkou Sram nabízeny třírychlostní (Sram T3), pětirychlostní (Sram P5), sedmirychlostní (Sram S7) a nově také devítirychlostní náboje (Sram I-Motion 9).

Závěrem vám nabízím několik odkazů na popis technologie planetových soukolí vnitřního řazení i několik odkazů na kola prodávaná v Česku.

Přeji vám či vaší mamince nebo babičce krásnou a snadnou jízdu. Doporučuji lesní cesty v oblasti kolem Říčan u Prahy až po Jevany. Bývalí majitelé lesů Lichtenštejnové nám tu zanechali krásné kočárové vrstevnicové cesty, na kterých se můžete projíždět, ale i předjíždět či míjet bez snižování rychlosti.
13.8.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

What is Internal Gearing?

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.