Předvolební sliby.

Zelení ústy pana Lišky slibují: kdo si pořídí vozidlo s hybridní nebo jinou šetrnou technologií, nebude platit žádné daně, nebo nesrovnatelně menší než ti, kteří nakupují pětilitry a offroady, byť s nimi nikdy neopustí asfaltovou silnici. Tak tohle nezabere, je to spíše poslední rána do palice a odchod zelených ze sněmovny.

ODS bude chtít po volbách prosadit možnost osmnáctitýdenní mateřské ve výši sta procent platu pro ženy, které plánují rychle se vrátit do práce. Další podrobnosti a sliby pro mimořádné volby 2009 zatím nebyly zveřejněny. Topolánek jezdí po republice na kole a bruslích.

KDU-ČSL láká také na peníze: vedle společného zdanění manželů si budou moci rodiče např. se 3 dětmi uplatnit slevu na dani dalších 60.000,- Kč a dále v důchodovém pojištění si budou moci na každé dítě snížit příspěvek na důchod o 3 procenta z pojistné sazby na každé dítě po dobu jeho ekonomické závislosti na rodičích. Podle KDU-ČSL by měl mít vlastník nemovitosti právo rozhodnout, kdo může žít ve společném bytě s nájemníkem, kromě přesně vymezených osob v zákoně. Tím by se zabránilo bytům plných tzv. bratranců, sestřenic a kamarádů. Mají snad lidovci na mysli "romské" přeplněné byty?

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb chce umožnit registrovaným párům adoptovat děti. Podnět hodlá předložit vládě ještě před podzimními volbami. Pravděpodobně chce Kocáb zůstat ministrem i v další vládě nebo být alespoň zvolen do parlamentu hlasy homosexuálů. To je ale špatný odhad, čtyři procenta voličů mu na to stačit nebudou.

KSČM se staví i nadále do čela odpůrců americké radarové základny, i když je to v současné době již poněkud vyčpělé téma. Pokud jde o daně, vytrvale žádají daňovou diferenciaci jak u fyzických, tak zejména u právnických osob a samozřejmě zrušení poplatků ve zdravotnictví. Snaží se vytvářet dojem, že stojí proti silniční nákladní dopravě, když bojují o to, aby z evropských fondů byly financovány železniční tranzitní trasy. Varují před velkou koalicí ODS a ČSSD, která podle komunistů již ve skryté variantě funguje, jsou proti "privatizaci" důchodového systému.

ČSSD slibuje zavedení eura v letech 2014 - 2015, dokončení dálniční sítě, blíže nedefinované zjednodušení daňových zákonů, zvýšení daní pro milionáře a snížení daní pro občany s "extrémně nízkým příjmem" a zavedení pravidelné valorizace minimální mzdy. Prosadí zákon o obecním a krajském referendu a přímé volbě prezidenta. Zruší zdravotnické poplatky, zabezpečí, aby důchody byly ve výši 55 procent čisté mzdy (?). Zavede se povinný bezplatný rok předškolní výchovy, žádné školné na vysokých školách, zvýšení platů pedagogů a peníze pro Akademii věd. Nedopustí vybudování amerického radaru. Bude vystavěn Národní fotbalový stadion v Praze.

Tak tím stadionem si pantáta Paroubek dokonale získá nejméně polovinu národa. Doporučuji ČSSD přidat do volebního programu ještě odpuštění poplatků za psy a vítězství velké koalice ČSSD + KSČM je zaručeno.
18.8.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.