Předvolební sliby 2 - Svobodní a TOP9.

Dnes se podíváme, co slibují voličům lídři Strany svobodných občanů v případě, že se dostanou do parlamentu a do vlády: boj proti korupci má jít cestou zvěřejnění obchodních smluv mezi státem a soukromým sektorem. To je dobrý nápad, ale v parlamentu určitě neprojde. Tajemné smlouvy s ještě tajemnějšími dodatky jsou trvalým pramenem pro plnění soukromých i stranických pokladnic. Zajímavý je slib zrušit daně zaměstnanců a živnostníků, zrušit i silniční daň, darovací daně a daně z převodu nemovitostí. Ušetřit státní peníze omezením či zrušením blíže nedefinovaných dotací. V dopravě chtějí zvýšit rychlost na dálnicích na 160 km/hod. Tohle není dobrý nápad, protože mezi voliči není mnoho těch, kteří mají automobily schopné dosahovat takové rychlosti a navíc, jízda na hranici možností automobilu vždy znamená velmi nadprůměrnou spotřebu paliva. V energetice jsou pro výstavbu dalších jaderných elektráren a proti přidávání biopaliv do nafty a benzínu. Odmítají dotování zelené energie a bezhlavé odmítání uhlí jako paliva. Ekologové je tedy volit nebudou.

Stát nemá pobídkami zvýhodňovat zahraniční či velké firmy před domácími či menšími firmami. Svobodní jsou pro zrušení zákona o investičních pobídkách, všechny firmy mají platit stejnou nízkou daň z příjmu právnických osob, která musí být mezinárodně konkurenceschopná. To je hezký nápad, ale s křížkem po funuse. Zahraniční firmy se nenápadně začínají vytrácet směrem na východ.

Poměrně drastické změny by rádi Svobodní zavedli ve zdravotnictví: prosazují, aby nemocenské pojištění bylo pro zaměstnance dobrovolné stejně, jako je dnes dobrovolné pro osoby samostatně výdělečně činné. Nemocenské pojištění by mělo být založené na pojistných principech, mělo by tedy být poskytováno komerčními pojišťovnami a nikoliv státním systémem. To je trochu podezřelá politika zavánějící touhami pojišťoven vydělávat i ve zdravotnictví. Je to zcela opačný kurs, než který zastává ČSSD a KSČM, kteří by se rádi vrátili k jediné státní zdravotní pojišťovně. Jedno nelze Svobodným upřít: mají volební program ze všech stran nejlépe zpracovaný.

Strana pánů Kalouska a Schwarzenbergera s podivným názvem TOP09 se v první větě svého programu zaklíná evropskými tradicemi křesťansko-židovské kultury. To není dobrý začátek, protože naprostá většina českých voličů jsou ateisté a ty, co se hlásí k židovství nemá cenu počítat. O kousek dál se dočítáme, že "Nechceme být populární za každou cenu a už vůbec ne za cenu nereálných volebních slibů. " I když populistický názor, že sociální systém nesmí představovat alternativu k pracovitosti a demotivovat tak celou společnost, by mohl zabrat. Mladé studující voliče a jejich rodiče ale odradí zmínka o nutnosti zavést školné na vysokých školách. Neskutečně krátký volební program končí slovy: "Úsměvů není nikdy dost. Neusmát se za celý den na nikoho je zločin." Nad volebním "programem" strany TOP09 jsem se skutečně pousmál a nedopustil jsem se tak zločinu. Jdu se raději projet na kole do lesa s novým sedlem, které doporučuje jeden z jeho majitelů na internetu slovy "konečně mě po jízdě na kole začaly bolet dříve svaly než prdel".
19.8.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.