Předvolební sliby 3 - Věci veřejné a Suverenita.

Pokračujeme v procházce po volebních programech dalších dvou stran, které patří mezi politické trpaslíky. Strana Věci veřejné nabízí svoje volební desatero: Přímá volba starostů, hejtmanů a prezidenta, méně peněz ministerstvům, více peněz obcím, finance získané reformou armády do vzdělávání, výzkumu a na platy učitelů. Poněkud zvláštní bod navrhuje, aby se na opravách silnic mimo obydlená území pracovalo 24 hodin denně, zajímavý i když nikterak nový je nápad pořádat všechny volby přes internet. Ti, co internet nemají by ale nepochybně museli volit klasicky, takže náklady na volby by se zvedly o nákup techniky a programů. Pozitivní je ale předpoklad, že by se zvýšil počet hlasujících voličů a tak by mohly výsledky voleb více odpovídat přáním voličů. Další body navrhující stop korupci a zkorumpovaným politikům v ČR, spokojený, aktivní a informovaný klient českého zdravotnictví, deficitní rozpočet pouze po schválení ústavní většinou (včetně Senátu), dítě není věc: má právo být adoptováno těmi, kdo je budou milovat a požadavek na valitní životní prostředí a rozvoj jaderné energetiky - tedy tyto body z neznámých důvodů autoři desatera nedokončili, alespoň na webu to chybí. Možná na tom ještě dodnes pracují...

Předseda strany Věci veřejné Radek John ve svém rozhovoru vyzývá občany: "Pojďme my voliči odstranit politické dinosaury spojené s divokou privatizací této země, se zbohatlíky, kteří ke svému bohatství přišli přinejmenším podivně. Proč nevnímat dnešní světovou krizi jako kometu, která přispěla k vyhynutí dinosaurů? Jako ideální čas na změnu, na zvolení nových politiků, kteří budou opravdu zastupovat zájmy voličů místo politického pletichaření." Je to jistě roztomilá myšlenka realizovatelná ale jen v případě, kdyby jeho strana získala většinu v parlamentu. Problém této pidistrany je také v jejím zakotvení v Praze a tak nemá šanci se dostat do sněmovny ani v předvolení koalici s dalšími podobnými stranami.

Strana se suverénním názvem Suverenita je pokusem paní Bobošíkové se dostat do sněmovny poté, co se jí nepodařilo znovuzvolení do Evropského parlamentu. Bobošíková známá také jako "krasavice inteligentní" je nepochybně výraznou osobností české politiky leč pro většinu pravicově smýšlejících voličů byl nepochopitelný její pokus o kandidaturu na českou prezidentku pod vlajkou KSČM. I když se pravděpodobně jednalo o tajuplné taktickou hru komunistů namířenou proti kandidátovi ČSSD Švejnarovi, Bobošíkovou to napříště zařadilo mezi politiky s nejasnými cíly.

Volební program strany Suverenita jsem na jejích stránkách nenašel. Zato je tam kuriózní seznam kandidátů, na kterém je kromě paní Hoplíčkové celkem třináckrát Jana Bobošíková. Tak tohle se Bobo opravdu nepovedlo, tvůrci webu bych doporučoval utrhnout hlavu u samého zadku. O co by usilovala v lavici poslanecké sněmovny vyplývá jen velmi nejasně například z její mediální hádky s Tomášem Halíkem, který o ní napsal: "Spolehlivý recept: vezmeme esenci komunistického „vymývání mozků“, přidáme Klausovo strašení Bruselem a Lisabonem, okořeníme sex-appealem dominy televizních moderací a máme superstar nacionalistického populismu, která „bojuje za nás“ coby ideální kandidátka KSČM na hlavu státu a postrašených voličů do Evropského, případně Parlamentu ČR." Po přečtení jejího vyjádření můžeme soudit, že Bobošíková například nemá rada sudeťáky a je proti podpisu Lisabonské smlouvy.

Přátelé, nezávidím vám, až si budete vybírat, komu dát svůj hlas. Škoda, že se určitě nebude volit přes internet, protože to by pro politiky nebylo cool, byla by to dost velká kůlna! Odjíždím do lesa a doufám, že se mi nestane to co včera: ze zatáčky v lese v chráněné přírodní oblasti na mě vyrazil osobák a já zazmatkoval natolik, že jsem to zapíchnul do příkopu, naštěstí vystlaného travou a listím. Vše se odehrálo v nepatrné rychlosti, přesto jsem chytil "lišej" na levém lýtku o drť na krajnici a vypíchnul jsem skvělý kotoul napřed přes řidítka. Díky helmě jsem celý a nezraněn. Pokud tohle čtou moji blízcí přátelé, jinak vášniví cyklisti, jistě se válejí smíchy. Ano, i já jsem propadl po čtyřiceti letech opět cyklistice a neváhám jí skládat oběti. Dnes bude opravdový hic, tak opatrně, když je tak krásně, nejlépe je se schovat v hospodě. Jo, a to sedlo je opravdu skvělé. Je to spíše model pro dámy, ale pro můj poněkud větší zadek, váhu a styl jízdy je jako dělané. Čtěte tu diskuzi pod popisem sedla.
20.8.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.