Sociálně vyloučení budou mít "ministerstvo".

Podle představ ministra pro lidská práva Michaela Kocába by od roku 2011 měla ve všech krajích Česka fungovat Agentura pro sociální začleňování. Měla by mít kolem 120 zaměstnanců a stát 400 milionů kroun ročně, sdělil národu ministr Kocáb v diskusním pořadu České televize. Na jednotlivé projekty má být vyčleněno 280 milionů korun.

"Je to plánované jako takové malé ministerstvo," vylíčil Kocáb svoji představu o statusu agentury. Samotné Kocábovo ministerstvo pro menšiny by se pak mělo starat třeba o Romy z etnického hlediska, prosazovat rovné příležitosti a pečovat o zdravotně handicapované.

Ministr, kterému zřejmě nestačí jedno ministerstvo a rád by řídil dvě najednou, zdůraznil, že chce, aby se Agentura pro sociální začleňování zabývala sociálně vyloučenými občany bez ohledu na jejich barvu pleti. "Vyrovnávací procesy lidem na časově omezenou dají takové nástroje, aby se dostali alespoň na nulovou pozici," nastínil těmito nic neříkajícími slovy svůj plán. Romové by se ale podle Kocába měli při připravovaném sčítání lidu v roce 2011 přihlásit ke své romské národnosti, a ne se hlásit tak jako dosud k české národnosti. Sčítání bude provedeno na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 763/2008. Poněkud zvláštní je, že v tomto nařízení EP a Rady není uvedena mezi sledovanými údaji národnost. Navíc údaj národnost bude při sčítání "lidu" nepovinný. Pokud nebude seznam národností taxativně v dotazníku uveden, hodlám do něj uvést jako národnost údaj "pražská", podobně jako se někteří občané chystají uvádět národnost valašskou, moravskou či chodskou.

Ze všech nekonečných debat o "sociálně vyloučených" nikde nevyplývá, zda se tito občané "vyloučili" ze standardní společnosti sami, nebo kdo jejich "vyloučení" způsobil. Rovněž se nikdo nezabývá myšlenkou, že značné části toto "vyloučení" dokonale vyhovuje.

Ivan Veselý, zakladatel a předseda, jak on říká, cikánského združení Dženo, říká v jednom rozhovoru: "Z „národnostní menšiny“ jsme se stali „sociální skupinou“, která trpí chudobou a která pochází ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. My jsme už skupinou byli, před rokem 1989. Byli jsme „sociálněpatologickou skupinou“. Posledních pět šest let v různých zprávách a vládních materiálech jsme lidmi, kteří nemají svojí kulturu, ale mají kulturu chudoby. Co se týče romské nezaměstnanosti, nikdo se nesnaží vidět ji v širším kontextu, v kontextu transformace společnosti a ekonomiky po roce 1989, jak z dělníků udělat lumpenproletariát viděno třídním prizmatem, jako neschopnost ministerstva práce a sociálních věcí formovat aktivní politiku zaměstnanosti a také neschopnost většiny romské populace adaptovat se na nové socioekonomické prostředí. (pramen).

Jak se zdá, pan Kocáb se rozhodl, přes všeobecný pesimismus v této věci panující, vykonat za pomoci peněz daňových poplatníků zázrak a v krátké době zařadit všechny "sociálně vyloučené" mezi řádně pracující a slušně se chovající občany dodržující běžné psané i nepsané zákony společenského soužití členů občanské společnosti. Pravděpodobně spoléhá na nějakou vyšší moc či bytost, která mu onen zázrak pomůže uskutečnit. Pokud se mu to podaří, měla by jej bez ohledu na jeho náboženskou příslušnost prohlásit katolická církev za svatého.
24.8.2009 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.