Kalvoda vrací úder.

Je poslanec Melčák jen nástrojem Kalvodovy odplaty? Odtunaj to tak vyzerá. Jan Kalvoda, bývalý právník bez titulu vydávající se za právníka, nyní advokát již s platným titulem, bývalý předseda zkrachovalé ODA a bývalý ministr spravedlnosti si to nepochybně přes Melčáka rozdává za vydatné pomoci Ústavního soudu obsazeného z poloviny bývalými členy KSČ se všemi politickými stranami, parlamentem i prezidentem. Rozhodl se zabránit předčasným volbám a jeho motivace k tomuto činu není zcela jasná. Možná se jedná jen o obyčejnou exhibici, o snahu dokázat, že je nejschopnějším, nejchytřejším a nejzásadovějším právníkem a ochráncem ústavy. Určitě tu nejde o to, aby pan Melčák mohl pobírat poslanecký plat po celou dobu nezkráceného funkčního období, i když se v ústavní stížnosti hovoří jen o tomto důvodu, pro který Melčák zastupovaný Kalvodou žádají zrušení předčasných voleb.

Cituji z dokumentu "Ústavní soud obdržel ústavní stížnost poslance Melčáka proti zkrácení funkčního období a proti předčasným volbám":
Podle poslance Melčáka je rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb porušením ústavně garantovaného práva poslance vykonávat nerušeně poslanecký mandát po celé volební období. Poslanec Melčák tvrdí, že byl zvolen poslancem pro volební období 2006-2010. Délka volebního období je Ústavou stanovena jako čtyřletá a Ústava vyjmenovává způsoby, jakými může mandát poslance, kromě uplynutí volebního období, zaniknout. Může se tak stát v případě, že je Poslanecká sněmovna prezidentem republiky v souladu s Ústavou rozpuštěna. To se však nestalo. Stěžovatel tvrdí, že Parlament nemá pravomoc retroaktivně a jednorázově zkrátit volební období v jeho průběhu.
Ústavní soud na stížnost poslance Melčáka reagoval dokumentem "Sdělení Ústavního soudu - tisková zpráva k ústavní stížnosti poslance Miloše Melčáka", ve kterém sděluje, že plénum ÚS "odložilo vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009. Nový termín voleb bude možno stanovit až na základě konečného rozhodnutí Ústavního soudu.

Jistě je hodný pozornosti i fakt, že Jan Kalvoda je advokátem firmy Diag Human, které má stát vyplatit více než 9 miliard korun jako odškodnění za finanční ztrátu způsobenou údajně ministrem zdravotnictví Martinem Bojarem, který zpochybnil serióznost této společnost. Pokud by tato částka byla firmě Diag Human vyplacena,pak by se pan Kalvoda nepochybně díky svému honoráři, vyplaceném z peněz daňových poplatníků jako podíl ze "zisku" v obvyklé výši, stal prvním českým právníkem - miliardářem. I v této kauze podával Kalvoda stížnosti k Ústavnímu soudu a má nepochybně velké zkušenosti v tom, jak dosáhnout vhodně formulovaným podáním stížnosti uspět.

Na druhé straně lze konstatovat, že si naši politici pro svoji neschopnost se rozumným způsobem dohodnout, kdo bude právě teď vládnout, dělají z ústavy trhací kalendář. Nejšťastnější by byli, kdyby žádná ústava neexistovala a tudíž by nebyl ani žádný ústavní soud, který se v poslední době čím dál více staví do pozice státního orgánu nadřazeného všem nejvyšším státním představitelům.

Jedno je ale jisté: "zákonodárný a vládnoucí lid" současnou tahanici vnímá jen jako další důkaz toho, že politici jsou prodejná sebranka, která tyje z daní. Kalvoda se tak může paradoxně stát moderním Robinem Hoodem, který bojuje proti všem. Žádnou politickou stranu ale pan Kalvoda jistě nezaloží. Peníze si dovede opatřit jinak než z parlamentní pokladny.

A co tedy Kalvoda doporučuje? "Řešení je v návratu k pravidlům. Nepředepisuje ústava trojí pokus o vládu jako předpoklad předčasných voleb? Namísto úlevného, ale protiústavního ukončení volebního období ať se politici vrátí k ústavě a po skončení naší mise v EU absolvují tři pokusy o složení vlády na základě programu. Teprve potom budou mít právo se zmínit o předčasných volbách. Ostatně všichni skládali slib a cosi jako respekt k ústavě slibovali - pokud ji nestačili změnit, nemají jinou možnost," říká ve svém článku ze 7. dubna 2009 "Ignorovat trojí pokus o vládu je ústavní zločin". Jak je patrné z datumu uveřejnění, na svůj útok se Kalvoda připravoval důkladně již delší dobu.
3.9.2009 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.