Už jste si nakoupili žárovky?

Strana svobodných občanů (SSO) se opět rozhodla vyjít vstříc lidem v České republice. Dne 1.9.2009 pořádala happeningy ve všech krajích a jako součást protestu proti mnohdy nesmyslným nařízením Evropské komise, které jsou přijímány po tlakem lobbyistů a nikoli selského rozumu a skutečného zájmu lidí v jednotlivých státech, se rozdávaly tisíce starých dobrých 100W žárovek, které neobsahují jedovaté látky.

"Velmi by mě zajímalo, co si za čas, až se nebudou smět prodávat žádné Edisonovy žárovky, dá 500.000.000 lidí v EU do obyčejné trouby nebo mikrovlnky, které jsou dnes už v každé rodině. Stejně tak jsem zvědav, jak zafungují ty jedinečné, životnímu prostředí 'šetrné' zářivky všude tam, kde díky úspoře elektrické energie mají lidé v domech a panelácích čidla pohybu a ta 'jediná správná žárovka podle EU' se nestihne ani rozsvítit, natož posvítit…," sdělil při příležitosti pořádání této akce mluvčí strany František Matějka.

Na internetových stránkách SSO se dočteme pochmurné proroctví Tomáše Váni: "Cesta do otroctví se opět zkrátila. O mílový krok. Jen den nás dělí od okamžiku, kdy budou klasické žárovky minulostí a úsporné truchlivou přítomností. Budoucnost opět ztemněla obláčkem na již tak značně zataženém nebi nad Evropou. Následujeme autokratické režimy Kuby a Venezuely, které toto opatření již zavedly a blížíme se totalitarismu, který nemá v minulosti obdoby.
Plíživá diktatura Evropy se opět upevňuje. Za nadšeného jásotu ekologů, mylně se domnívajících, že úsporné žárovky jsou jejich vítězstvím. Triumfuje především lobby Phillipsu, Osramu a dalších výrobců, kteří místo desetikoruny budou za jednu žárovku vybírat částku blížící se stokoruně. Že je to ekologické? A co argon, rtuť, stroncium a další chemie, která bude vypouštěna do našich vod a do naší půdy? A co CO2, uvolňovaný při výrobě úsporných světel do ovzduší?
Ale což, ekologie je zástupným problémem v celé záležitosti, ač mediální propaganda učinila možné i nemožné, aby přesvědčila důvěřivé příjemce svých obsahů, že právě toto je smysl celého nařízení. A lobbyisté si mnou ruce. Peníze se posypou…
"

O tom, že zákaz klasických "tepelných" žárovek je dílo bruselských lobistů není pochyb. Mimo jiné o tom svědčí nadšení, s jakým výrobci toto rozhodnutí EK přijali. Firma Osram sděluje svým zákazníkům, že "Nová směrnice EU dává sbohem klasické žárovce" a podává stručný výtah z blahodárné směrnice. Také nabízí Kalkulátor úspor, které vám přinese zakoupení kompaktních zářivek.

Jedno je ale jisté: zákaz výroby a postupně i prodeje klasických žárovek je zásahem do svobodného rozhodování občanů o tom, co si jako zdroj osvětlení zakoupí a kolik do toho hodlají investovat či kolik hodlají utrácet za svícení ve své domácnosti. Je vidět, že když existují centrální mocenské nástroje v rámci uskupení jako je EU, je možné snadno ovládat nejen domácí a zahraniční politiku, právní systém, ale i hospodářství, průmysl a ekonomiku jako takovou. A to silně připomíná vládu komunistů, kdy byl na trhu jen jeden druh hajlzpapíru, pokud ovšem vůbec byl na pultech.

Pravdou je, že se nemusíme obávat, že by nebyly regály prodejen plné výrobků firem jako Osram, Philips a dalších. Můžeme se těšit, co příště EK v rámci EU zakáže. Několik tipů bych měl: obaly na mléko (natočte si mléko do přinesené nádoby), petláhve na balenou vodu a ostatní prodávané "bžundy" pochybné kvality (přineste si laskavě demižónek) a všechny ty zbytečné plastové obaly a dvojité obálečky vyvolávající dojem, že prodávaného zboží je více než udávaná hmotnost. Jistě byste sami dovedli vymyslet řadu dalších pozitivních zákazů, které by měly pozitivní dopad na přírodu a přitom by spotřebitele nijak neomezovaly ve výběru zboží.

Jak se zdá, léto nám právě teď skončilo, škola začala a je konec turistického bloudění po světě i povalování na plážích. Smráká se také nad leteckou dopravou, dálnice D1 je zase ve směru na Brno zavřená kvůli bouračce a politici si nadále drbou šišky, jak zlikvidovat ústavní mafii Kalvoda+Melčák a jak zrušit Ústavní soud. Tolik se těšili, že jim do stranických pokladen přitečou zcela nečekaně peníze za hlasy voličů v mimořádných volbách, a teď jim to chtějí ústavní soudci zatrhnout. Být na jejich místě, taky bych se rozčílil.
4.9.2009 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.