Šrotovné bude možná ke konci roku.

Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidentské veto a uzákonila takzvané šrotovné ve výši 2,5 miliard korun. Bylo to jen těsně, potřeba bylo 101 hlasů a přesně tolik se nakonec podařilo najít. Pro hlasovali sociální demokraté, komunisté a lidovci. ODS a SZ byly proti. "Celá ta zápletka skončila pozitivně, to znamená přehlasováním prezidentského veta," komentoval s uspokojením výsledek hlasování pantáta Paroubek, jeden z největších příznivců šrotovného. Nejspíše doufá, že mu jeho podpora darů z peněz daňových poplatníků přinese další hlasy ve volbách. Dát svůj hlas ČSSD nebo KSČM, případně lidovcům musí každý, kdo se na šrotovné těší a už se nemůže dočkat, až svoji šunku odevzdá k ekologické likvidaci. Šrotovné totiž může uvést do chodu až nová vláda. Není ale jisté, zda budou "šrotovníci" kupovat právě česká, respektive v Česku vyráběná auta. Na prvním místě ve statistice prodejů je sice stále "německá" Škodovka, druhé místo ale trvale okupuje Ford a na třetím místě je Renault.

Pokud by vše mělo proběhnout podle představ socialistů, občané s nejnižšími příjmy bez potřebných úspor dají do šrotu svoje více než deset let staré automobily a zadluží se při koupi nového automobilu jen proto, aby využili socanský dárek. Spíše to ale vypadá na to, že nové automobily budou kupovat ti "bohatší", kteří se v nejbližší době chystali automobil koupit za své úspory. A ti chudí si stejně jako před lety opět koupí ojetinu starou několik let. Zachránit stávající objemy výroby v "českých" automobilkách se tak nepodaří a pokles prodeje nových automobilů bude pokračovat. Jen se o pár miliard zvýší katastrofický schodek státního rozpočtu.

Paradoxní je, že úřednická Fischerova vláda pod pláštíkem úspor přichází ve stejné době s plánem snížit státní příspěvky rodin s dětmi, celkem ve výši 12,5 miliard korun. V roce 2010 má podle návrhu státního rozpočtu klesnout porodné o tři tisíce korun, mateřská o dvacet procent na úroveň běžné nemocenské dávky a rodičovský příspěvek o 10 procent. Nejčastější měsíční příspěvek pro rodiče, který je doma s dítětem tři roky, tak například poklesne ze současných 7600 korun na 6840 korun. Nižší budou i dětské přídavky - o stokorunu měsíčně. Kdo například dnes dostává 650 korun, bude se napřesrok muset spokojit měsíčně s 550 korunami. Uvidíme, jak budou hlasovat při projednávání státního rozpočtu sociální demokraté, komunisté a lidovci, kteří s takovým nadšení prosadili šrotovné. Rodiny s dětmi si nejspíše nové auto kupovat nebudou.
10.9.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.