Kalvoda chystá druhý úder.

Včera vynesený výrok nálezu Ústavního soudu zní: "I. Ústavní zákon č. 195/2009 Sb., o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny, se zrušuje dnem 10. září 2009.
II. Rozhodnutí prezidenta republiky č. 207/2009 Sb., o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kontrasignované předsedou vlády, pozbývá platnosti současně s ústavním zákonem č. 195/2009 Sb., o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny.

Proti rozhodnutí Ústavního soudu se nelze odvolat."

V úvodu nálezu je pozoruhodná pasáž vzbuzující dojem, že se ústavní soudci obávají nějakého plíživého spiknutí proti demokracii a podezírají zákonodárce - tedy parlament - ze zavádění politických triků hodných Hitlerových kroků, kterými se dostal k moci:
"Ústavní soud poukázal na kořeny těchto ustanovení, jimiž je mimo jiné tragická historická zkušenost z 20. století, konkrétně Německa v době platnosti tzv. výmarské ústavy, která vyústila v uzurpaci moci nacistickým režimem a II. světovou válku, i zkušenost naše s totalitním režimem komunistickým."
V závěru nálezu se konstatuje: "V posuzované věci pak Ústavní soud dospěl k závěru, že napadený ústavní zákon je ústavně nepřípustně individuální, nikoli obecný, a retroaktivní, nikoli prospektivní, tj. působící do budoucnosti. Tím byl porušen čl. 9 odst. 1 Ústavy, čl. 21 odst. 2 Listiny ve spojení s čl. 16 odst. 1 Ústavy a čl. 1 odst. 1 Ústavy v intenzitě zakládající porušení čl. 9 odst. 2 Ústavy."

Vítězstvím opojený advokát Miloše Melčáka Jan Kalvoda prohlásil, že pokud se politici znovu pokusí vyhlásit předčasné volby, pravděpodobně napadne tento pokus znovu u Ústavního soudu. Bude prý záležet jen na tom, zda to bude přání i pana Melčáka: "Záleží na rozhodnutí pana Melčáka. Necháme ale Parlament ještě pár dní pracovat," řekl bohorovně dobře naladěný Kalvoda.

Kalvoda tedy povede svůj boj proti politikům a parlamentu vyzbrojen poslušnou loutkou zvanou Melčák dál. Parlament připravuje již několik dní horečně novou změnu ústavního zákona. Ve sněmovním tisku č.16/3 vydaném pro projednání ve sněmovně je návrh snížit počet poslanců na 199 (poslanec Michal Doktor) a možnost rozpuštění sněmovny, jestliže "vláda podala demisi a s návrhem prezidenta republiky na rozpuštění Poslanecké sněmovny vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.". Necháme se překvapit, kdo zvítězí: zda Don Quijote de la Kalvoda nebo spojené hordy českých politiků toužících po víru volebního boje o moc. Českým voličům je to celkem fuk, je již po dovolených a počasí se také kazí a tak možná něco kolem 25 procent právoplatných voličů v sobě najde dostatek morální síly dojít do volební místnosti místo toho, aby odjeli na svoje dačy. Podle posledních průzkumů prý vyhrají socani, k nim se přidá TOP09 i zbytek oslabených lidovců, pokud ovšem do parlamentu prolezou pod laťkou pěti procent. Zeleným je prorokována politická smrt předznamenaná odchodem velkého vožďa Bursíka, který vždy věděl, kdy má odejít z kolbiště, aby se později ve vhodnou chvíli opět vrátil posílen odpočinkem do boje za svoje práva pod pláštíkem zcela jiné politické strany.

Vysílen tímto dnešním spiskem sedám na kolo s "poncho" pláštěnkou na nosiči, protože obloha se tváří velmi zachmuřeně. Ještě že se mi včera podařilo natřít zadní dřevěný štít chaty impregnačním nátěrem zvaným karbolineum. Zachovejte si zdravý rozum, i když v poslední době ztrácím osobní jistotu, cože to vlastně ten zdravý či selský rozum je.
11.9.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.