Fischer bude vládnout dál.

"Rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny jsem se dozvěděl dnes dopoledne ze zpráv médií a neskrývám nad tím své překvapení. Podobně jako většina občanů (...) jsem byl přesvědčen, že představitelé politických stran, kteří v minulých dnech prosazovali legislativní změny s cílem vyvolat co nejdříve předčasné volby, mají své kroky zodpovědně promyšleny a připraveny," uvedl předseda "úřednické" vlády Fischer v reakci na Paroubkovo rozhodnutí nerozpustit poslaneckou sněmovnu. "Pokud by výsledkem politických jednání bylo rozhodnutí, že odpovědnost za správu státu ponese i nadále vláda pod mým vedením, považuji za nezbytné, aby mi byl v této věci obnoven mandát. Za nutnou podmínku pro takový krok pak považuji dohodu o přijetí nutných úsporných opatření, a to tak, aby rozpočet na příští rok respektoval závazek současné vlády a deficit nepřekročil 170 miliard korun, tedy cca 5 procent HDP."

Svůj obrat o 180 stupňů vysvětlil Paroubek národu tím, že pokud by se poslanci "rozpustili" podle nejnovější, na Ústavním soudu vyvzdorované změny ústavy, Ústavní soud by jejich krok znovu zpochybnil. Šéf ČSSD prý dostal z Ústavního soudu důvěrný vzkaz, že by i případná další ústavní stížnost byla s největší pravděpodobností úspěšná a volby by se buď nemohly konat nebo by mohl být jejich výsledek zrušen.

Je nanejvýš pravděpodobné, že se Paroubek na základě řady průzkumů veřejného mínění zalekl případného vítězství v plánovaných mimořádných volbách a tak zařadil zpátečku. Pokud Fischerova vláda získá při projednávání rozpočtu na rok 2010 důvěru parlamentu, bude moci provést podle plánů ministra financí Janoty řadu krajně nepopulárních opatření: stagnace důchodů, snížení sociálních podpor včetně příspěvků na stavební spoření, zvýšení DPH a spotřební daně z benzinu i nafty, zdvojnásobit daň z nemovitosti, zvýšit sociální pojistné pro bohaté a zrušit plánované snížení daní pro firmy. Pokud by Paroubek vyhrál mimořádné volby, musel by tato opatření prosadit sám společně s komunisty a připravit si tak prohru v následujících volbách. A tak zvolil raději variantu, kterou měl možná připravenou již v době, kdy shodil spolu s komunisty Topolánkovu vládu. "Mouřenín" Fischer do červnových řádných voleb udělá svoji práci a Paroubek pak může přijít jako zachránce a vůdce národa na cestě k lepším zítřkům. Takový je plán, který spoléhá na krátkou paměť voličů. A vůdcové ostatních stran - snad kromě zelených - na to jen zírají s otevřenou hubou.
16.9.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.