Amerika nás zradila!

Čekalo se to už delší dobu, přesněji od nástupu "socialisty" Obamy na americký trůn. S odvoláním na zdroje uvedl list Wall Street Journal, že USA ustoupí od projektu protiraketové obrany, jehož součásti měly být v Polsku (rakety) a České republice (radar). Důvodem je prý v současnosti menší hrozba útoku ze strany Íránu. Premiérovi Janu Fischerovi kvůli tomu v noci telefonoval sám Obama. Jakoby neměl špatné spaní z politické, hospodářské a finanční krize, musí jej Obama budit v jednu hodinu po půlnoci uprostřed jeho horečných snů o tom, že se jen tak brzy nevrátí do poklidného světa statistiky.

Administrativa Baracka Obamy "přehodnotila" priority protiraketové obrany a napříště chce místo obrany proti mezikontinentálním střelám s dlouhou dráhou letu rozvíjet obranu proti raketém středního a krátkého doletu. Příčiny jsou nejasné, dohady hovoří o výsledku "práce" nových lobistů zastupujících jiné americké zbrojařské firmy, hlavní příčinou ale bude nejspíše vysoká zadluženost USA a možná i očekávané náklady na Obamou prosazovaný "socialistický" systém všeobecného zdravotního pojištění. Jednoduše řečeno, nikdy nešlo o bezpečnost USA nebo snad dokonce o nezištnou ochranu Česka před raketami z Íránu.

A tak si pantáta Paroubek může rozhodnutí Obamovy administrativy připsat jako bod. Protože americký ústup od radaru v Česku je možné také vykládat jako gesto dobré vůle vůči Rusku. No a v Moskvě přece slíbil bojovat proti radaru nedávno přímo Putinovi sám veliký Paroubek. Obama musel volit mezi "spřáteleným" Ruskem a ochotnými dva atlantickými poskoky. Jestli tohle není nový Mnichov, tak co to vlastně je, říkají se dnes pravicoví amerikanofilové.

A co si říká Topolánek? Vědět, že to takhle dopadne, mohl jsem dnes být stále premiérem. Je to trapné, jak jsme těm amerikánům zase naletěli. "Už jednou jsme selhali, když jsme nepřijali Marshallův plán," zavzpomínal Topolánek 8.července 2008 při podpisu smlouvy o radaru na nabídku americké hospodářské pomoci, kterou Československo na nátlak Sovětského svazu po druhé světové válce odmítlo. Tím se ještě více posílil vliv Moskvy na Prahu. "Dohoda je výrazem společné vůle k obraně svobodného světa," dodal premiér, podle kterého se obdobné "selhání" nesmí opakovat.

Ano, tentokrát jsme neselhali, smlouvu jsme podepsali. Selhali ale naši milí američtí spojenci. Nejdříve nás vtáhli do mezinárodní politické hry, rozpoutali tím vnitropolitický konflikt v Česku a pak nás pustili k vodě. Dopadli jsme přesně podle starého českého přísloví o Vaškovi, který si vyrazil s pány na led.

A proč se Obama rozhodl právě teď? Ruský prezident Dmitrij Medveděv a americký prezident Barack Obama se 23. září sejdou v New Yorku v rámci jednání Valného shromáždění OSN. Projednat by měli novou dohodu o snížení počtu jaderných zbraní. Je nanejvýš pravděpodobné, že si Rusko dalo zrušení plánu na vybudování česko-polského protiraketového systému jako podmínku pro podpis této smlouvy. Opravdu to připomíná velice silně mnichovskou dohodu. Zase jsme se přiblížili o kousek blíže k Moskvě, když nám naši američtí přátelé dali najevo, že stále ještě respektují jisté dohody uzavřené v roce 1945 Jaltě.
17.9.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.