Česko je něco jako vřed na těle Evropy.

S námi Čechy jsou pořád nějaké patálie. Ve skutečnosti tady v tom středu Evropy tak nějak překážíme. Vždy jsme stáli v cestě německé rozpínavosti a dnes to není lepší. "Jsou to smějící se bestie", takhle charakterizoval český národ říšský protektor Reinhard Heydrich. A dnes? Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na právě probíhajícím sumitu v Bruselu varoval, že Česká republika bude muset čelit "důsledkům", pokud bude příčinou zpoždění konečné ratifikace Lisabonské smlouvy po očekávaném "Ano" při opakovaném hlasování Irů v referendu v Irsku 2.října.
"Musím potvrdit, že byla velmi silná vyjádření některých premiérů, hlavně velkých států, že kdyby po pozitivním výsledku referenda v Irsku měl někdo snahu brzdit státy EU při aplikování lisabonské smlouvy, tak bude poškozovat vlastní národní zájmy," sdělil novinářům slovenský premiér Robert Fico.

Příští summit vůdců Evropy se uskuteční ve druhé půlce října a jednat se na něm bude především o lisabonské smlouvě, která má přinést EU dlouho očekávané reformy, i o výběru a složení nové Evropské komise, tedy výkonného orgánu EU. Pokud Česko do té doby Lisabonskou smlouvu podpisem svého prezidenta neratifikuje, bude se muset nová Evropská komise jako nejvyšší orgán EU zvolit podle starých pravidel a pak je jisté, že počet komisařů bude nižší než je počet členských zemí. A je nenejvýš pravděpodobné, že by tak Česko nemělo v příštím období "svého" komisaře. Kromě jiných by se na tento post rád dostal Alexandr Vondra, případně by jako komisař s nadšením dále pracoval soudruh Špidla.

Musíme s tím konečně něco udělat. Je jasné, že Václav Klaus již definitivně podlehl herostratovskému komplexu a chodí kolem pracně vystavěné budovy nové Evropské unie se zapálenou pochodní. Odmítá podepsat Lisabonskou smlouvu podobně jako Hus odmítl odvolat svoje učení? Husa tenkrát upálili, ale Klaus má přece možnost abdikovat. To by ale byla zatracená patálie, kdyby Česko bylo bez prezidenta a tedy by opravdu nebylo možné ratifikaci smlouvy z Lisabonu - nové evropské ústavy - dokončit. Pokud bychom my, český lid vyšli do ulic s hesly "Klaus z Hradu!", ve skutečnosti bychom ratifikaci znemožnili minimálně do doby zvolení nového prezidenta. Nezbývá nám tedy nic jiného, než čekat, co ten náš milý prezident provede. Kdyby si měl vzít příklad z Topolánka, který se vzdal svého poslaneckého mandátu po prohraném souboji s Ústavním soudem a hlavně se spolkem zvaným KSČMČSSD, měl by skutečně Klaus poté, co by i Irové řekli v opakovaném referendu "Ano", pak by měl složit funkci. Bylo by to od něj statečné a zároveň zákeřné gesto, kterým by jím tolik nenáviděnou "ústavu EU" poslal aspoň na nějakou dobu k ledu. A jeho sláva by byla převeliká, navždy by se zapsal do dějin EU jako ten "český sabotér a kazisvět" bránící vzniku velké evropské říše. Pokud totiž podepíše, bude to pro něj velká celoživotní prohra, bude to velké ponížení a neslavný konec jeho politické kariéry, která beztoho brzy skončí.

Já na jeho místě bych to protahoval jak nejdéle by to bylo možné a pak bych s velkou slávou složil funkci. Konec konců, i prezident Masaryk abdikoval v roce 1935 "...V důsledku věku, špatného zdraví a i neschopnosti demokrata a humanisty plně pochopit něco tak odpudivého jako totalitární diktatura, nepovažoval za možné stát v čele státu v době hrozících nebezpečí..." A prezident Beneš dokonce dvakrát (1938 a 1948) z podobných důvodů. Uvidíme, jak dlouho bude ještě prezident Klaus odolávat rozlíceným evropským politikům, jak dlouho bude snášet vláčení svého jména médii. Co se dá dělat, vyšel si náš Vašek s pány na led, snad si nohu nezlomí. Má ji totiž titanovou.
18.9.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.