Podpořte Iry ve snaze odmítnout lisabonskou smlouvu.

Občanská iniciativa D.O.S.T. pořádá v době opakovaného irského referenda o tzv. Lisabonské smlouvě na podporu irské i naší suverenity shromáždění „SVOBODA PRO IRSKO“. Shromáždění se uskuteční dnes ve čtvrtek 24. září od 18 hodin a v sobotu 3. října od 15 hodin před velvyslanectvím Irské republiky (Tržiště 13, Praha 1 - Malá Strana).

Akce v Praze mají podporu známého irského protilisabonského hnutí Cóir, které reagovalo na dopis, a zdravici zaslal i věhlasný irský protibruselský aktivista Anthony Coughlan, díky němuž se vlastně v Irsku koná lidové hlasování.

Coughlan se totiž angažoval v případu „Crotty“ z roku 1987 u irského Nejvyššího soudu, který vedl k tomu, že o předávání suverenity na úroveň EU musí v Irsku probíhat referenda. Coughlan je taktéž autorem hlavní publikace zaměřené proti euroústavě „Řekneme ano či ne evropské ústavě“, kterou vydal think tank prezidenta Václava Klause Centrum pro ekonomiku a politiku. Coughlanova zdravice bude během shromáždění přečtena.

„Byl jsem proti evropské ústavě a jsem i proti jejímu klonu se jménem Lisabonská smlouva. Soustředění moci do jednoho byrokratického centra evropským státům nikdy nic dobrého nepřineslo a nic dobrého nepřinese,“ řekl europoslanec Fajmon.

„Považuji za skandální, že přestože se Irové jednou vyjádřili proti další centralizaci unie v loňském referendu, musejí nyní skládat reparát. Tím Brusel říká, že správná je pouze jedna odpověď. To podle mě není demokratické,“ uvedl Fajmonův kolega Strejček.

„Podle Zákona o Ústavním soudu se prezident dopustí velezrady, pokud koná proti svrchovanosti, územní celistvosti anebo proti demokratickému řádu. Jeho nechuť podepsat Lisabonskou smlouvu tuto skutkovou podstatu nenaplňuje. Podle mě nese znaky velezrady spíše podpis Lisabonu, protože povede k podstatnému omezení naší svrchovanosti,“ řekl senátor Oberfalzer, který se zúčastní Pochodu na Hrad.

„Já doufám, že pan prezident sám sebe nepopře a smlouvu nepodepíše. Je si jistě vědom toho, že vlastní ratifikace není žádnou formalitou. Komory parlamentu pouze dávají svůj souhlas či nesouhlas s ratifikací. Konečná odpovědnost se všemi jejími důsledky leží v rukou prezidenta,“ dodal Oberfalzer.

Ve čtvrtek 24. září „Svobodu pro Irsko“ podpoří mj. následující osobnosti: Hynek Fajmon (ODS), Ivo Strejček (ODS), Petr Mach (SSO), Jana Bobošíková (Suverenita), Mária Pešeková (MKD) a Petr Kratochvíl (Divadlo Ta Fantastika).

Čtěte také:
Irskolisabonské střípky V – pouliční i tajná europolicie, eurovýhrůžky a uplácející Barroso,
O Lisabonu se hlasovalo pod tlakem a ve strachu, tvrdí poslankyně
Protilisabonská akce před irským velvyslanectvím se vydařila
Barroso k Irům: Chcete eurokomisaře, hlasujte pro "Lisabon"
Cameron slíbil Klausovi v dopisu britské referendum o Lisabonu
Cameron tries last-ditch attempt to delay Lisbon Treaty with 'referendum' letter to Czech president.
24.9.2009 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.