Než dělat na stavbě je lepší jít na podporu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo údaje o nezaměstnanosti za letošní srpen, která dosáhla 8,5 procenta. Jde o nejvyšší hodnotu za téměř tři a půl roku. Před rokem v srpnu činila 5,3 procenta. Ani v srpnu se tak nezastavil příval lidí bez práce a míra nezaměstnanosti stoupá již šestý měsíc po sobě. V červenci nezaměstnanost stoupla na 8,4 procenta z červnových osmi procent. Míra nezaměstnanosti žen vzrostla na 10,1 procenta a mužů na 7,3 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil o 7849 osob na 483.409 nezaměstnaných registrovaných na úřadech práce.

V Česku přitom v současné době legálně pobývá přes 430.000 cizinců, jejich počet každoročně roste. Nejvíce cizinců pochází z Ukrajiny, následují Slovensko a Vietnam. Kolik cizinců pobývá na našem území nelegálně se přesně neví. Odhady hovoří o nejméně 200 000 nelegálů.

Z uvedených údajů o nezaměstnanosti a pobytu cizinců vyplývá, že čeští občané nemají zájem o jistá povolání, která místo nich vykonávají cizinci. Chybí ale i profese, u kterých byste to neočekávali. Tak například České dráhy se rozhodly řešit časovanou bombu, kterou je hrozící akutní nedostatek strojvůdců. Věkový průměr více než čtyř tisíc českých strojvůdců je vyšší než 47 let, a do několika let by tak reálně hrozilo, že na české železnici nebude mít kdo jezdit. Dráhy se proto chtějí porozhlédnout v zahraničí a přivést sem nejprve slovenské a později i ukrajinské strojvůdce.

V současnosti Vietnamci pracují v oblastech výroby elektroniky, porcelánu, v potravinářském průmyslu, automobilovém průmyslu, tabákovém průmyslu. Zájem českých firem o vietnamské pracovníky bude pravděpodobně stále vzrůstat, především díky výraznému nedostatku pracovních sil na dělnických pozicích. (pramen).

Česká republika ale odmítá přerozdělování nelegálních přistěhovalců mezi zeměmi Evropské unie, zejména z Itálie, Malty a Kypru, což jsou státy, které se s přílivem běženců především z Afriky, nejvíce potýkají. V Unii se z "přerozdělování" založeném na principu solidarity stává ožehavé téma. "Vedlo by to naopak k nárůstu imigrace," tvrdí české ministerstvo vnitra (pramen).
25.9.2009 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.