Letem "lisabonským" světem.

Pozoruhodný článek "Nevěřím, že prezident Lisabon podepíše" Lukáše Petříka, šéfredaktora EUportal.cz a editora EUserver.cz čtěte v Neviditelném psovi. Pan Petřík svůj obsáhlý rozbor situace po irském referendu začíná slovy:
"Nevěřím tomu, že prezident republiky Václav Klaus bude Lisabonskou smlouvu svým podpisem ratifikovat. Složil totiž prezidentský slib: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“ Pokud se při svém nejlepším vědomí a svědomí domnívá, že Lisabonská smlouva je v rozporu (či není v souladu) s českou ústavou, porušil by patrně případným podpisem Lisabonské smlouvy svůj slib, na jehož základě se ujal funkce." Čili by se vlastně podle Petříka dopustil vlastizrady.

Jinak, či spíše opačně, to vidí známý eurohujer, pan Jiří Pehe ve svém článku Komické střípky z irského fiaska českých euroskeptiků, kde říká: "Čeští oponenti Lisabonské smlouvy vzhlíželi k Irsku jako k jedné z posledních nadějí na odmítnutí tohoto mezinárodního dokumentu, který má více integrovat Evropu. Skutečnost, že Irové smlouvu na podruhé schválili velkým rozdílem, posloužila jako užitečný kontrast k české situaci. Zejména obnažila v plné nahotě, jak zdecimované jsou šiky českých euroskeptiků. Celý text najdete v blogu pana Pehe. Nebo Peheho? I když někteří nepřátelé mu říkají "pan Pche"...

A samotný Václav Klaus možná podle slov jeho tajemníka Jakla po případném nezdaru senátorské stížnosti podá vlastní stížnost: "Nyní náš úřad vypracovává stanovisko k podání senátorů. Pokud po jeho předložení Ústavnímu soudu ještě nějaké dobré argumenty zbudou, považoval bych samostatné podání za správné," říká Jakl. Tím by se nepochybně mohla ratifikace protáhnout až do příštího roku, kdy by mohli ti zlobiví angláni ztropit po volbách další sabotáž. Celý text rozhovoru s Jaklem, který radí prezidentovi nepodepisovat LS, čtěte zde.
6.10.2009 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.