Chataři pozor, blíží se zima a zloději.

A do opuštěných chat či nedostavěných domů se blíží zloději, ať už místní opilci prodávající vaše elektrické nářadí v hospodě, nebo organizované tlupy jdoucí najisto podle tipů těchto místních opilců či na základě leteckých snímků. Ano, opravdu. Tipaři dnes používají pro vyhledání letního sídla či nedostavěného domu vhodného pro totální vyloupení služby Google Earth nebo Maps Google. Je to jednoduché: nejdříve se vybere oblast, vesnice a začne se hledáním venkovního bazénu. Nejvhodnější je objevit bazén krytý, protože ten jasně identifikuje objekt bohatého majitele. Samozřejmě platí, že čím větší bazén, tím pravděpodobnější je i drahé vnitřní vybavení. Ideální jsou neobývané domy, u kterých ještě nejsou provedené venkovní úpravy a je tedy zřejmé, že vše co bude uloupeno bude ještě nepoužité, novoučké.

Zloději dnes nejsou žádní chudáci, přijíždějí po předchozí nenápadné noční obhlídce ve dne s náklaďákem a berou vše včetně kotle, sanity (vany, umyvadla, kohoutky, bojlery, wc), vybavení kuchyně a nábytku. Přicházejí v montérkách s označením neexistující firmy a pracují kvalifikovaně aniž by cokoliv poškodili. Většinou totiž pracují na objednávku a uloupené zařízení v krátké době zase instalují do domu zákazníka, který tuší nebo dokonce ani netuší nic o původu výhodné koupě. Oblíbeným trikem sloužícím k oklamání příliš zvědavých sousedů je přivezení objemných beden či kontejnerů. Vyvolá to dojem, že se do objektu něco stěhuje a nikoho nenapadne, že po jisté době jsou kontejnery nakládány zpět již plné lupu.

Jistě namítnete, že vaše chata má elektronické zabezpečení, solidní zámky i dveře a dokonce i okenice. Ano, to vás může ochránit před tou nižší kategorií zlodějů, které odradí často i jen nálepka na dveřích hlásající, že má dům ochranu dokonce přes satelit. Profesionálové se ale snadno vypořádají s čímkoliv a příznaky nainstalovaného zabezpečení jen potvrdí jejich odhad, že dům je vhodný k vyloupení. Možná by pomohlo nějaké zařízení, podobné tomu, které použil nedávno jeden majitel mnohonásobně vykradené chaty. Byl obžalován pro zranění, které jeho samostříl způsobil zloději, ale Nejvyšší soud jej nakonec neodsoudil.

"Použití zařízení, jehož účelem je odvrátit útok bez součinnosti obránce, (např. nástražné systémy, samostříly, elektrický proud v mřížích, oplocení apod.), může být za určitých okolností posuzováno jako nutná obrana ve smyslu trestního zákona," uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Podmínkou je, aby se zařízení aktivovalo jen proti přímo hrozícímu útoku a jeho účinnost nesmí být nepřiměřená. "Při nedodržení přichází v úvahu odpovědnost za trestný čin spáchaný z nedbalosti," sdělil iDNES.cz mluvčí.

V každém případě ale platí, že kdo nic nemá, nemusí se bát zlodějů. Je-li tedy vaše chata či dům na první pohled obydlím socky, hrozí vám pouze návštěva bezdomovců a to jen v okolí velkého města. Samostříl pana Doskočila může být v takovém případě dostačující ochranou. Doporučuji v takovém případě ozdobit objekt jasně čitelnou cedulí upozorňující na nebezpečí zranění při vniknutí do objektu. Nebo postavit před dveře láhev vodky se stokorunou v obálce a ujištěním, že v tomto ubohém obydlí se nenachází nic hodnotného. Místo samostřílu by možná docela dobře posloužilo zařízení firmy Samsung. Za jeho použití k absolutně dokonalé obraně vašeho majetku byste ale určitě šli sedět.
9.10.2009 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.