Proč je tak oblíbená Fisherova loutková vláda?

Z čeho vlastně pramení její oblíbenost? Dokonce i šéfové politických mafií zvaných politické strany jí vyslovili nedávno zcela neformálně a téměř spontánně důvěru na společném srazu kmotrů. Konečně máme takovou vládu, jakou si jako národ zasloužíme: vládu nepolitickou, kterou pokud možno neřídí žádná politická mafie, vládu složenou z odborníků, čili něco jako vládu jednatelů v nějaké s.r.o. O tom, že jsme společnost s ručením omezením svědčí fakt, že na každého obyvatele této republiky řízené momentálně úředníky, připadá dluh něco kolem 110 tisíc korun českých. Státní dluhopisy, pomocí jichž minulé i současná vláda získaly tyto půjčky, drží zahraniční banky. Žijeme tedy na dluh stejně jako celý svět a máme se dobře.

Protože lid i jeho vůdcové právě teď projevují úřednické vládě velkou důvěru, potvrzuje se tak moje domněnka, že žádné politické strany nepotřebujeme a že je to právě systém úřednické vlády, který díky vyloučení té nesmyslné lidové demokracie zajistí optimálně náš budoucí úspěšný život přesně podle Havlových dávných představ o "nepolitické politice" zrozených v dobách totality. Ptát se voličů na to, kdo by měl tuto zemi vést je holý nesmysl: jednak se k volbám dostaví maximálně čtvrtina oprávněných voličů a druhak stejně všichni volí podle ksichtu či mediálního rozruchu a nikoliv podle toho, zda se jedná o výběr osoby schopné řídit stát. Metoda výběru úřednických ministrů i předsedy vlády prostřednictvím konkurzního řízení za dohledu certifikované odborné zahraniční firmy vždy zajistí výběr těch nejschopnějších státních úředníků, kteří budou vládnout tak dlouho, dokud je správní rada republiky neodvolá. Tím se zabezpečí stabilita státního "podnikání". Tato správní rada, či chcete-li revizní komise bude fungovat jen po dobu omezenou a její členové budou znovu vybírání metodou konkurzu.

Pustil jsem se ani nevím jak do projektu zcela nového řízení státu a nemám na to pokračovat dál, chybí mi čas i kvalifikace. Přesto se mi líbí představa, že zákony bude iniciovat a zpracovávat na základě zadání vlády nějaký ústav státní správy a o těch zákonech, které budou zásadně ovlivňovat existenci občanů se bude rozhodovat v referendu. Při povinné účasti voličů pod trestem vysoké pokuty. To aby si někdo nestěžoval. Funkci parlamentu a senátu by dokázal snadno zastat Státní kontrolní úřad spolu s ombudsmanem.

A co s funkcí prezidenta? Pokud by vůbec bylo nutné tuto funkci zachovat, pak by se v ní mohli každý půlrok střídat například členové revizní komise nebo se konat jednou do roka televizní soutěž "Prezident SuperStár". Celé mnou navrhované řešení ala Česko s.r.o. by přineslo kýženou stabilitu do vedení státních úřadů, kdy by se náměstci ministrů a jiné lukrativní funkce nerozdávaly jako dnes vždy po volbách jako odměna pro ty, kteří se nestali ministry nebo poslanci. Samozřejmě by nově jmenovaný ministr vybraný konkurzem měl možnost si svoje nejbližší spolupracovníky vybrat. Ale členství v jakékoliv politické straně by měli státní úředníci všech stupňů zakázané stejně jako právo na stávku, odbory a kolektivní vyjednávání. Stávkující policisté či dozorci ve věznicích je přece absurdní představa a přece se v naší "demokratické" společnosti vyskytuje. Pokud by vůbec nějaké politické strany a odbory existovaly. V tomto mnou navrhovaném systému řízení státu by totiž měly jen funkci registrovaných lobistů, ovlivňujících v průhledném a kontrolovaném procesu rozhodování státních úředníků včetně ministrů.

Může se vám zdát, že moje šílená myšlenka má ovšem jednu zásadní vadu: co bychom si ale počali s Evropskou unií? Ale přece vůbec nic! Vždyť celá EU je řízena přesně mnou popsaným způsobem, kdy nejvyšší orgán, Evropská komise je typický úřednický orgán podobný správní radě akciové společnosti. Její členové jsou navrženi vládami států, předem vybraný předseda komise si z nich vybere a Evropský parlament mu to zcela formálně odklepne. Podobně "demokraticky" se sestavuje Evropská rada, nejvyšší orgán moci, která je složená z předsedů vlád či kancléřek a skutečná výkonná moc je v rukou bruselských úředníků vybíraných metodou konkurzů. A že vám ten můj model připomíná komunistickou totalitu? Jen se podívejte do Číny, jak jim tam ten komunismus s kapitalismem pěkně funguje a zbytek světa jim to silně závidí. A nejvíc Obama, který to tam právě teď jede okouknout.

Tak co říkáte na zrušení voleb a politických stran? Dobrý nápad, že? Budete moci kdykoliv jet na víkend a nedělat si starosti s tím, že jste nevolili. I když, kdo si kdy s tímhle dělal v Česku starosti. Zamyslete se nad tím, proč se v úspěšných soukromých firmách nekonají žádné volby ředitele, náměstků a šéfů. A nepleťte sem akciovky, volby představenstva jsou ve většině z nich jen fraškou. Rozhoduje ten, kdo vlastní většinu akcií, pokud se to ovšem vůbec ví. A protože lid této země po přechodu na kapitalistický systém vládnutí již nic nevlastní, nemůže mít také právo mluvit do toho, kdo má tenhle cirkus zvaný stát řídit a jak.

Jde totiž o to, aby ta naše státní s.r.o. definitivně nekrachla a tak by se řízení mělo svěřit vládě odborníků na trvalo. Dapadalo by to určitě lépe, než současný systém umožňující politickým stranám, které nikoho nezastupují, aby neomezeně vládly. Jednou ta a podruhé ta druhá.

A popřejme panu Fischerovi, aby to dnes s Barrossou domluvil, jak tomu ješitnému staříkovi na Hradě vyhovět a přitom aby bruselská koza zůstala celá. Však oni to nějak zpatlají a od ledna bude vládnout Evropě José Manuel Durão Barroso [žuze manuel dureu barozu] bývalý předseda strany PCTP-MRPP (Portugalská komunistická strana pracujících - Revoluční hnutí strany proletariátu), od roku 1980 úd Partido Social Democrata (PSD - Sociálně demokratická strana) společně se socialistou Blairem. A za Česko tam bude přece náš oblíbený zkrachovalý předseda české vlády, milý socan a introvert Špidla. Bude to nádhera!
13.10.2009 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.