Najděte svůj dům nebo auto pomocí Google Street View.

Google právě spustil svou službu Street View i pro Českou republiku. Virtuální panoramatickou procházku Prahou a jejím okolím si mohou vyzkoušet miliony lidí z celého světa. Česko se tak stalo 13. zemí zapojenou do tohoto projektu. Zmapována byla i jiná místa, například Říčany u Prahy. Než se pustíte do průzkumu Google Maps, zkontrolujte si, zda máte nejnovější verzi Adobe Flash Playeru. Nejnovější verze má právě teď číslo deset.

Postupujte běžným způsobem: v Google Maps si najděte hledané místo a myší přetáhněte žlutého panáčka na místo, ze kterého chcete mít zobrazenou panoramatickou fotografii. Jakmile myš pustíte, přejde zobrazení mapy do Google Street View, ve kterém se můžete myší "otáčet" na všechny strany a dvojitým kliknutím můžete postupovat ulicí na další místo, které ukážete. V okamžiku, kdy ukazujete panáčkem na vybrané místo se na mapě zobrazí modře vyznačená oblast, která byla vyfotografována.

Tak se například můžete procházet po dálnici D1 a před cestou si prohlédnout ukazatele, na kterých budete odbočovat. Naproti tomu pracovníci firmy Google nepořídili snímky z Pražského Hradu. Pravděpodobně z bezpečnostních důvodů, protože Hrad je sídlo českého prezidenta. Škoda, možná bychom tam uviděli Václava Klause, jak při chůzi po hradním nádvoří přemýšlí, zda má či nemá podepsat Lisabonskou smlouvu. Do obličeje bychom mu ale neviděli, tváře vyfotografovaných osob a poznávací značky automobilů jsou na všech záběrech záměrně rozmazány.

Přesuňte žlutého panáčka držením myši...
Zobrazí se modře ulice, kde můžete vybírat záběr...
Jakmile pustíte myš, zobrazí se záběr, který můžete otáčet dokola na všechny strany, zvětšovat jej a postupovat dvojím klikáním vpřed.

15.10.2009 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.