Klausovy obavy jsou opodstatněné.

K "pochybným" a "zbytečným" požadavkům prezidenta Václava Klause si dovolím vám nabídnout dvě citace z dokumentů, které vznikly v poválečné době v Německu. První citace je ze Stanoviska k sudetské otázce ("20 bodů"), zaujaté plénem sudetoněmecké rady a přijaté 7. května 1961 spolkovým shromážděním sudetoněmeckého krajanského sdružení:

8. Rozpínavý český nacionalismus použil v roce 1945 ve spolčení se sovětským imperialismem zhroucení německé říše, aby vyhnal sudetské Němce z jejich dědičně osídleného území a oloupil je o jejich národní bohatství. Tento postup je - nehledě na krutosti a vraždění, jež se přitom vyskytovaly - milionnásobným porušením lidských práv a svobod.

9. Dnes žijí více než dva miliony sudetských Němců ve Spolkové republice Německo, z toho jeden milion v Bavorsku. Asi 800.000 sudetských Němců žije v sovětské zóně Německa, 140.000 v Rakousku, 24.000 v jiných evropských a zámořských územích a na 200.000 v Československu. Zhruba 240.000 sudetských Němců přišlo při vyhnání o život.

10. Rostoucí hospodářské, sociální a politické včleňování sudetských Němců ve Spolkové republice Německo a pozvolná výměna generací nevedou v žádném případě k "vyřízení" sudetské otázky. Upevnění jejich existence jim dává naopak možnost hájit svá práva a rozvíjet politickou aktivitu. Rozptýlení sudetských Němců a jejich nové společenské kontakty působí, že účast německého národa na sudetské otázce je dnes širší než kdykoliv dříve.

11. Nejen sudetští Němci, ale německý národ jako celek se nikdy s vyhnáním sudetských Němců z jejich staleté vlasti nesmíří. Stejně se nesmíří s tím, aby českému národu byla upírána svoboda a nezávislost. Volání po spravedlnosti a sebeurčení pro všechny a po "revizionismu pro svobodu" již nikdy nezmlkne.

12. V souladu s chartou vyhnanců odmítáme každou myšlenku na pomstu a odplatu. Neuznáváme žádnou kolektivní vinu českého národa na našem vyhnání a posuzujeme všechny osoby podle toho, co si dnes myslí o vyhnání, oč se dnes upřímně zasazují. Výčitku "revanšismu" můžeme proto s dobrým svědomím odmítnout. Od obnovy vyhnáním poškozeného práva a náhrady utrpěných škod naopak neupustíme.

13. Od spolkové vlády očekáváme, že nepřijme nikdy vyhnání a vyvlastnění více než 3 milionů německých státních občanů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, nýbrž že bude jejich práva ve všech směrech účinně zastupovat. To platí také pro případ navázání diplomatických styků s Československem.

Celý dokument najdete v zde. (Převzato z Lidových novin).

Řeknete si, že uvedené požadavky sudetských vyhnanců jsou z doby dávno minulé. Ovšem tyto požadavky sudetských vyhnanců z roku 1961 v lehce zahalené formě v nedávné době zařadila do svého volebního programu německá CDU v roce 2009. Pozoruhodné stanovisko týkající se práva na "domovinu" pro německé vyhnance z českých Sudet nebo Polska můžete nalézt v programu německé CDU kancléřky Angely Merkelové pro volby do Evropského parlamentu, které proběhly letos:

"Němečtí vyhnanci z domoviny a německé etnické skupiny ve střední a východní Evropě mají důležitou funkci mostu při spolupráci s východními sousedními státy Německa. Svoboda pohybu a právo na svobodnou volbu bydliště, které platí v EU, jsou krokem směrem k realizaci práva na domovinu také pro německé vyhnance - v Evropě, která umožňuje národům a etnickým skupinám žít svorně a bez právní diskriminace pramenící i z minulosti. Právo na domovinu platí. Vyhnání každého druhu musí být dáno do klatby a porušená práva uznána." ("Die deutschen Heimatvertriebenen und die deutschen Volksgruppen in Mittel- und Osteuropa haben eine wichtige Brückenfunktion bei der Zusammenarbeit mit Deutschlands östlichen Nachbarstaaten. Die in der Europäischen Union geltende Freizügigkeit und Niederlassungsfreiheit ist ein Schritt hin zur Verwirklichung des Rechts auf die Heimat auch der deutschen Vertriebenen – in einem Europa, in dem die Völker und Volksgruppen einträchtig und ohne rechtliche Diskriminierungen auch aus der Vergangenheit zusammenleben können. Das Recht auf die Heimat gilt. Vertreibungen jeder Art müssen international geächtet und verletzte Rechte anerkannt werden."

K tomu není co dodat. Na řeči, že s jedná o předvolební nezávaznou agitaci pro získání hlasů, se nemůžeme spolehnout. Proto je důležité, aby bylo strašidlo sudetských požadavků a nároků na "domovinu" zahnáno opakovaně do kouta. I když smluvní záruky, které nám Evropská unie poskytne pomocí dodatku přilepeného pravděpodobně k přístupové smlouvě EU s Chorvatskem, budou opět jen proklamací s omezenou platností na dobu neurčitou.

Pokud jste snad zastánci práv sudetských Němců, Rakušanů a Maďarů na domovinu a majetek, musíte si přečíst nějaký jiný článek na toto téma. Například pozoruhodný text pana Kubalčíka publikovaný v Neviditelném psovi.
21.10.2009 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.