Ať už budou Benešovy dekrety zrušeny nebo ne...

Zhrzený bývalý eurokomisař Pavel Telička v závěru svého článku "V. Klaus a Lisabon – napřed podpis ratifikace a pak eventuální referendum o vystoupení z „lisabonské“ EU" na Aktualne.cz říká:

Nebylo by snad už rozumnější a férovější dokončit ratifikaci a pak vypsat referendum s jedinou otázkou: "Chcete vystoupit z „lisabonské“ EU a zůstat jednou provždy vně?“ Myslím, že lepší než ta ostuda, ze které si můžeme dnes ušít nejen kabát, ale celý šatník. Nebyli bychom za ignoranty, kteří si vzpomenou na dekrety až jinde ukončí ratifikaci a každý bychom si řekli, jak vidíme reálnou hrozbu pro dekrety a co vlastně chceme. Jednou provždy by bylo jasno.

To je jistě pozoruhodná myšlenka, pokud ji pan Telička myslí vážně. Mnohem zajímavější, než vlastní Teličkův článek je komentář anonymního čtenáře s nickem Mastodont:

Kdysi jsem sedával vedle Berndta Posselta v lavici jako pozorovatel v EP. Jeho postoj je docela sofistikovaný. Ať už budou Benešovy dekrety zrušeny (a v tom má podporu všech rakouských a většiny německých politických stran) nebo ne, jsou jeho právníci po přijetí LS, tehdy tedy ještě EU ústavy, připraveni vést řadu individuálních i kolektivních žalob u Evropského soudu pro diskriminaci, která je v rozporu se všemi základními dokumenty EU a zejména s evropskou listinou práv. Tyto žaloby budou vedeny pro trvající zabraňování přístupu k majetku, který byl odebrán sice na základě zákona (Benešových dekretů, často i předtím), ale bez řádného soudního rozhodnutí, a velmi často i bez řádného správního rozhodnutí. Zejména bylo porušeno právo postižených se k tomuto řízení vyjádřit a ještě navíc neměli možnost se proti výsledku odvolat. Často, velmi často nebylo vyvlastnění majetku vyvlastněným dáno na vědomí jinak, než tím, že byli fyzicky z majetku vyhnáni. Takže často z hlediska tehdejšího i dnešního práva jim nebyl majetek vlastně vůbec vyvlastněn. Žaloby budou založeny na tom, že ač Česká republika vrátila milionům lidí majetek vyvlastněný způsobem právnějším, těmto lidem a jejich potomkům nic vráceno nebylo, jejich žádosti nejsou projednávány a nebo jsou šmahem bez bližšího projednání zamítány.

A tito potomci nemají určitě nic společného s nacismem, už několik generací žádnými nacisty nejsou a ani být nemohou a není jisté a v žádném řízení nebylo prokázáno, že jejich předci nacisty byli, už proto, že většinou žádné řízení o vyvlastnění neproběhlo. A protože Česká republika vrátila několika milionům majetek jejich nebo jejich předků, protože jim byl odebrán neprávně, tak to, že nevrací majetek několika milionům lidí, kterým byl odebrán také neprávně, je nesporně diskriminací a to ne žádnou retroaktivní diskriminací, ale diskriminací trvající a založené na tom, že nejsou státními příslušníky a že jsou potomky lidí, kteří byli nějací. A to je diskriminace na základě původu a na základě státní příslušnosti, která je v EU mezi příslušníky členských států nepřípustná.

Ti, kteří si nárokují majetek, nechtějí působit jakékoli neštěstí těm, co drží jejich bývalý majetek a nechtějí působit škodu ani sobě, tím, že by se třeba měli přestěhovat, aby se ujali svého majetku. Takové požadavky nemají, ale naštěstí existuje institut náhrady finanční, který se běžně užívá tam, kde škodu nejde napravit uvedením do původního stavu. A této náhrady se budou domáhat.

Tolik proroctví neznámého čtenáře, které slibuje Česku špatné časy, protože jeden z odhadů "reparací", které dlužíme vyhnancům, hovoří o 500 miliardách eur.

A ještě jedna doplňující informace: Pavel Telička: dříve velvyslancem a vedoucím Stálé mise ČR při EU. V roce 2004 byl za Českou republiku krátce členem Prodiho Evropské komise, nyní spolumajitel lobbistické firmy BXL consulting s.r.o. s pobočkou v Bruselu, dále také externí poradce bruselského Centra evropské politiky, člen správní rady pařížské nadace Naše Evropa založené J. Delorsem a člen české části Trojstranné komise Evropa-USA-Asie.

A teď trochu reklamy pro pana Teličku: Firma BXL consulting s.r.o. poskytuje poradenské služby zejména v evropských záležitostech, počínaje politickými analýzami, strategickými a taktickými doporučeními až po aktivní ovlivňování dalšího vývoje právního prostředí Evropské unie, jejích politik i jednotlivých rozhodnutí jejích orgánů. Ve spolupráci se společností 4Euro Partners se zabývá využíváním prostředků ze strukturálních fondů EU. Pokud tedy chcete prosadit nějakou právní úpravu nebo získat peníze z Bruselských fondů, víte na koho se obrátit.

Protože ještě nezačalo pršet, sedám na kolo a jedu do lesa vyzkoušet moje nové botičky. Sezóna sice skončila, ale hodlám jezdit tak dlouho, dokud mě sněhové závěje nezastaví. Přeji i vám hezký den a buďte dobří.
22.10.2009 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.