Také platíte ekologickou daň z elektřiny?

Určitě ano, leda byste svítili loučemi nebo petrolejkou. Černé balónky s nápisem CO2 rozdávali v sobotu ekologičtí aktivisté na Staroměstském náměstí v Praze. Celých třicet ekologických aktivistů mělo připravených 350 balónků spolu s letáky vyzývajícími k ekologickému chování a podpisu nátlakové petice pro premiéra Jana Fischera před jeho jednáním 7. - 18. prosince na konferenci k uzavření mezinárodní dohody o ochraně klimatu konané v Kodani. 350 balonků měli proto, že je prý nezbytné snížit koncentraci CO2 v ovzduší pod 350 ppm (350 molekul skleníkových plynů na milion), aby nás klimatické poruchy v důsledku globálního oteplování v krátké době nezabily. "Podle nejnovějších vědeckých poznatků je potřeba do roku 2020 snížit emise nejméně o 40 procent oproti úrovni v roce 1990," se píše mimo jiné v textu petice pro premiéra.

Podle studií některých "neekologických" autorů se ale po roce 2020 emise sníží postupně a dramaticky samy a tak je nesmyslem zavádět jakákoliv opatření, která nakonec jen vedou k většímu ožebračování daňových poplatníků, z jejichž peněz se skvěle živí řada "ekologických" firem, nadací a různých spolků. Začne totiž konec éry spalování nafty a benzinu a bude se chýlit ke konci i spalování uhlí. Důvod bude jednoduchý: dojdou postupně celosvětové zásoby fosilních paliv.

Proti masivnímu zavádění "ekologických" zdrojů elektrické energie hovoří i další fakta: Podle deníku Právo je letos každá kilowatthodina spotřebovaná v domácnosti zatížena přirážkou 5 haléřů na podporu výstavby a provozu obnovitelných zdrojů a v roce 2010 to bude už trojnásobek. Domácnost při průměrné spotřebě 250 kilowatthodin elektřiny ročně tedy do kapes stavitelů a provozovatelů solárních i větrných elektráren připlatí ročně téměř pět set korun. Do tří let by se podle stávající legislativy odhlasované parlamentem mohla tato "ekologická" daň zvýšit až sedminásobně, což by znamenalo zvýšení výdajů na elektřinu až o několik tisíc korun ročně pro jednu domácnost.

Stát totiž musí od výrobců z obnovitelných zdrojů vykupovat elektřinu za ceny mnohonásobně vyšší, než je tržní cena. Tyto náklady jsou následně rozpočítány do ceny energií pro všechny odběratele elektřiny. "Výkupní cena ze solárních elektráren je v současnosti téměř desetkrát vyšší než tržní cena elektřiny, což vytváří obrovský prostor pro zisk," tvrdí ředitel sekce regulace Energetického regulačního úřadu Ing. Blahoslav Němeček, který je současně jeho místopředsedou. Energetický regulační úřad je tak podle něj doslova zavalen žádostmi spekulantů o povolení výstavby nových solárních elektráren (výkupní ceny zde). Jak je vidět, ekologická lobby strany zelených zapracovala v oblasti legislativy velice dobře do kapes bojovníků za čistší ovzduší.

Nárůst nových solárních elektráren a jejich výkonů je v posledních měsících roku 2009 závratný. Jestliže na konci roku 2008 bylo v Česku 1214 solárních elektráren s instalovaným výkonem 54,29 megawattu, na počátku letošního září jich bylo již 2583 s výkonem 102,71 megawattu. Celkem tak bylo letos spuštěno 1369 nových solárních zdrojů.

Výzvou pro ekologické fanatiky jsou výsledky výzkumů ekfektivnosti celého systému podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE) v Německu. Proti argumentům ochránců těchto technologií hovoří analýza německého ekonomického ústavu RWI, která dokládá, že se dosavadních výsledků dosáhlo za neúměrnou cenu pro celou ekonomiku. Systém, který přejalo poslušně také Česko, dostal Německo v tomto oboru na světovou špičku. Podle RWI ale tato cesta vede do pekel a přináší jen masivní náklady a má mizivý vliv na snížení emisí. Nemá také téměř žádný pozitivní dopad na snižování emisí, zaměstnanost či inovace. Více o tomto tématu čtěte také zde.
26.10.2009 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.