Listina práv EU nebude platit pro Česko.

Šéfové vlád včera v Bruselu rozhodli, že Česká republika dostane výjimku a nebude pro ní platit Listina základních práv a svobod EU. Dojednání výjimky si dal jako podmínku k podpisu lisabonské smlouvy o reformě EU prezident Václav Klaus. Podle vyjádření českého premiéra Jana Fischera je prezident Václav Klaus srozuměn s dojednaným textem výjimky z Lisabonské smlouvy a nemá s ním problém. Podle vedoucího prezidentské kanceláře Jiřího Weigla byl jediný požadavek prezidenta splněn a hlava státu už nebude klást žádné nové podmínky k ratifikaci smlouvy.

Tento dodatek by měl být ratifikován s nejbližší přístupovou smlouvou formou nového protokolu, kterým se rozšiřuje protokol číslo 30, kterým si výjimku z Listiny základních práv EU vyžádaly Británie a Polsko.

Pro Českou republiku bude tedy platit výhradně česká Listina základních práv a svobod vyhlášená jako součást ústavního pořádku České republiky ústavním zákonem č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb. Pokud tedy příští týden český Ústavní soud rozhodne, že Lisabonská smlouva není v rozporu s naší ústavou, prezident Václav Klaus Lisabonskou smlouvu ratifikuje svým podpisem. Na území EU budou tedy nadále platit tři Listiny lidských práv: polská, britská a pro zbytek unie včetně Česka společná unijní. Česká listina práv bude opět platit na našem území až po ratifikaci dojednaného dodatku, pravděpodobně až po očekávaném vstupu Chorvatska do EU. Pokud se v době, kdy pro Česko bude dočasně platit listina práv EU, budou dožadovat svých práv sudetští "vyhnanci", bude to jistě zábavným hlavolamem pro ústavní právníky nejen v Česku.
30.10.2009 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.