Jsou vaše nebo cizí internetové stránky bezpečné?

V poslední době se rozšířily na internetu obavy, že jsou některé stránky nakaženy javascriptovými viry, které se při vstupu na nakaženou stránku dostanou do vašeho počítače. Pokud nějaké stránky vlastníte, můžete si ověřit, zda je bezpečnostní služba Google považuje za bezpečné či nikoliv. Stejně tak si můžete doplněním adresy do uvedeného odkazu ověřit, jak jsou na tom vaše oblíbené stránky.

Pomocí odkazu http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?hl=cs&site=http://www.idnes.cz/ například zjistíte, jak jsou na tom stránky iDNES.cz právě dnes. Tato služba ale nenahrazuje úplnou antivirovou kontrolu zdrojových kódů vašich stránek, je jen informací o tom, zda náhodou Google nedal vaše stránky na černou listinu zavirovaných stránek a varuje před nimi návštěvníky. To by mohlo v případě, že je to váš internetový obchod, znamenat i konec vašeho podnikání.

V českém překladu jedné z variant této informace je matoucí chyba. Příklad zprávy:
...Z celkového počtu 2 stránek, které jsme za posledních 90 dní otestovali, došlo na stránce/stránkách 0ke stáhnutí a nainstalování škodlivého softwaru bez souhlasu uživatele. Google tyto stránky naposledy navštívil dne 2009-09-15. Za posledních 90 dní se na těchto stránkách ani jednou nevyskytl podezřelý obsah.
Tato zpráva znamená, že "k žádnému stažení a nainstalování škodlivého softwaru během posledních 90 dní nedošlo". Jak se ostatně říká v anglické verzi této zprávy "...over the past 90 days, 0 page(s) resulted in malicious software being downloaded and installed without user consent. Programátoři Google nepochybně používají pro tyto zprávy překladový modul Google Translate, který neoplývá přílišnou inteligencí.

Podrobněji se informujte o riziku napadení internetových stránek v článku Google - hlášení podezřelá útočná stránka!" nebo v článku . Více najdete na Google v textu Nápověda Majitelé správců webu/webových stránek, pro velké kutily pak čtěte zajímavý článek Podezřelá útočná stránka jako výsledek odkazu z Google jakéhosi záhadného autora jménem Wu. Hodný vaší pozornosti by měl být i článek Martina Malého, Vyhýbáme se podezřelým stránkám.

Firma Zoner provozující větší množství internetových obchodů pod systémem inShop doporučuje svým klientům v rozeslaném mailu kromě jiného:
Při používání FTP klienta nikdy neukládat heslo, pokud program hesla nešifruje. Více v článku Doporučení FTP klienti na serveru Czechia.com. Věnujte vysokou pozornost zabezpečení svého PC a to zejména aktualizacím operačního systému a antivirového software. Ve svobodném (zatím) a šíleném internetu prostě platí chování jedné jeptišky z prastarého vtipu, která dbala zásady, že sichr je sichr. A nebojte se, Ahasweb.cz je bezpečný. Přesvědčete se zde.
5.11.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.