Zdi ve světových dějinách.

Bylo jich celkem dost: památnou Velkou čínskou zeď postavili Číňané z obranných důvodů proti mongolským hordám. Hadriánovým valem ukončili celkem racionálně Římané dobývání barbarské Británie a val měl dobyté území chránit před nezkrotnými Skoty. Berlínskou zeď ale postavili němečtí komunisté z velmi hanebného důvodu: aby zabránili obyvatelům východního Německa v útěku na západ, protože jinak by brzy zůstali v té komunistické zaslíbené zemi sami. Opulentní oslavy 20. výročí pádu Berlínské zdi vyvrcholily v německé metropoli symbolickým pádem domina z polystyrenových kvádrů. Ten první symbolicky shodil někdejší vůdce polského odborového hnutí Solidarita Lech Walesa, dnes víceméně zavržený občan nového Polska, byl u toho také ze zkázy Rusy ovládané říše obviňovaný a zachmuřený Gorbačov. Ale také novodobý poskok Putina Medveděv, vlastně jako zástupce velkostátu, který musel stáhnout svoje drápy z východní Evropy. Je teď na něm, aby ty drápy zase nové Rusko obnovilo cestou pronikání do ekonomiky svých bývalých kolonií. U Braniborské brány zahráli muzikanti a vyletěl do vzduchu ohňostroj. Pamětníci bourání zdi zamáčkli slzu, někteří to vzali jako záminku k velkému mejdanu a slavili až do rána. Byl to krásný den, krásný večer a krásná noc. Některým ale přišlo líto, že velký a všemi milovaný Obama nezavítal a poslal na videu jen krátký a trapný projev. Prý tím naznačil, že Evropa je pro něj a Ameriku kdesi na okraji zájmů. Bodejť by ne, nemáme tu žádné suroviny a jednou za čas tu pořádáme války, které musí rovnat američtí hoši.

Když se dnes ti "východní" Němci probudili do jasného rána, měli ale stále pocit, že se k nim ti "západní" nezachovali správně, že jim dali málo peněz, že tu jejich část Německa spíše vydrancovali a že tam dnes jsou nezaměstnaní a důchodci, kteří s nostalgií vzpomínají na ta krásná léta v Deutsche Demokratische Republik pod vládou Ericha Honeckera. Navíc se začíná mluvit o tom, že roku 2019 by mohl skončit Pakt solidarity, díky kterému na východ Spolkové republiky do roku 2019 poputuje ještě 250 miliard eur. Podle průzkumu agentury Emnid si 49 procent východních Němců myslí, že "NDR měla více dobrých než špatných stránek" a pouze 32 procent obyvatel východního Německa si myslí opak. Takže v Německu stále zůstává pomyslná zeď mezi těmi ze západu a těmi druhými, druhořadými Němci.

Ve stavění zdí jsme se neslavně proslavili i my v Česku: naše zeď v Matiční ulici je celosvětově známým dokladem české proradnosti namířené proti utlačovaným a diskriminovaným Romům. Takže jsme ji na nátlak mezinárodních organizací zbourali, i když její zboření nijak neoslavujeme.

To v Izraeli mají dnes velice účelově postavenou superzeď oddělující západní břeh Jordánu od území Izraele jako hráz namířenou proti teroristům. Izrael až dosud vybudoval 413 kilometrů z plánovaných 709 kilometrů betonové zdi. Palestinci strhli právě včera na znamení nesouhlasu kus této zdi, aby tak akci sladili s 20. výročím pádu berlínské zdi. Podle serveru France 24 na poboření části zdi u uprchlického tábora Qalandia poblíž Ramalláhu použilo kolem 150 Palestinců nákladní automobil. Izraelští vojáci se je pak snažili rozehnat slzným plynem a slepými granáty, Palestinci se bránili vrháním kamenů.

Zdá se, že stavění zdí je i v současné době docela oblíbená metoda řešení mezilidských či mezinárodních či internacionálních konfliktů. Nejnovější zeď v Evropě postavili počátkem října ve slovenské osadě Ostrovany jako ochranu "bílých" před "cikány". Zeď je vysoká více než dva metry, dlouhá je 150 metrů. Její výstavbu, která stála 13.000 eur, odsouhlasili obecní zastupitelé. Zda se inspirovali u nás v Matiční ulici, není známo. Jedno je ale jisté, stavění zdí má i pozitivní účinky: přinese práci stavebním dělníkům a zaměstnancům stavebních firem. A abych nezapoměl: existuje jedna kategorie zdí, které sice hyzdí krajinu, ale jejich přínos je veskrze pozitivní. Jedná se o protihlukové valy, stěny a zdi.
10.11.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.