Oslavy pádu komunismu před dvaceti lety pokračují.

Je třeba si uvědomit, že uplynula doba srovnatelná s dobou trvání naší tzv. první republiky v letech 1918 - 1938. Není nějaký zvláštní důvod k bujarým a bouřlivým oslavám. Nejen Evropa se právě potácí uprostřed finanční či spíše všeobecné ekonomické krize. Evropská unie ale přece jen důvody k oslavám má, konečně se Německu a Francii podařilo dokončit ratifikaci evropské ústavy skryté pod neurčitý dokument zvaný Lisabonská smlouva. A bude se "volit" evropský prezident a jeho poskok pro zahraniční politiku. Proběhne i střídání na postech nejlépe placených "státních" úředníků zvaných pravděpodobně podle ruských revolučních dějin komisaři. To jsou důvody k velkému politickému vření v Bruselu, kde panuje neskrývané nadšení z toho, že byla nastoupena cesta k federálnímu jednotnému evropskému státu. Česko se pokusí jako svého komisaře do Bruselu vyslat bývalého komunistu a studenta moskevské školy pro komunistické diplomaty a agenty MGIMO. Štefan Füle si jistě s bývalým maoistou Barossou bude rozumět, oba jsou podobně jako všichni ti "evropští" politici pragmatici, kteří se celý život řídí heslem "neexistuje nic, co bych nemohl udělat, pokud to prospěje mě osobně".

Pro řádné oslavy jsou třeba "revoluční" historií opředené celebrity. Bývalý prezident a disident Václav Havel dnes vystoupí na bruselském zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci si ho pozvali, aby jejich dvoudenní zasedání zahájil proslovem u příležitosti 20. výročí pádu komunismu v zemích střední a východní Evropy. Zdali se tam svěří evropanské elitě s tím, jak by zaskočen pádem komunistického režimu a jak musel uzavírat tajné dohody o nenásilí, o tom že nebude zrušena komunistická strana a že nikdo z komunistů nebude postaven před soud za svoje politické zločiny, to nevíme. Pravděpodobně o tom řeč nebude.

V Praze na VŠE právě teď hovoří o minulých letech současný prezident Václav Klaus. Vzpomíná na to, jak prakticky on a jeho spolupracovníci realizovali ten skutečný "převrat" z komunistické ekonomiky do té současné a to se všemi zdary i nezdary a s úsměvem vzpomíná na dobu, kdy se dařilo jeho vládě docílit vyrovnaný státní rozpočet. Dnešní státní dluh převyšuje jeden bilion korun a současný prozatímní ministr financí Janota během prvního čtení rozpočtu ve Sněmovně minulý týden prohlásil, že "vyrovnaný rozpočet je v dohledné době utopie, a nejen proto, že je krize". A upřesnil: "Je to neřešitelný problém i proto, že já nevím, jak snížit deficit, natož abych ho vyrovnal. Protože já v současné době nevím, o jakou legislativu se budu moci opřít." Když se podíváme do nejbližšího zahraničí, můžeme slyšet nového německého ministra financí: "Německo nebude schopno mít vyrovnaný rozpočet pro příští čtyři roky, protože stimulace hospodářského růstu bude mít přednost." Žít na dluh je tedy v současnosti módou nejen pro soukromníky, ale především pro státy.

Jisté "ekonomické" komunity si ale své "rozpočty" řeší po svém. Tak například se ukazuje, že pro někoho bohulibá činnost vietnamské komunity na území naší republiky ve skutečnosti připomíná ty nejhorší scénáře amerických kriminálních filmů. Do obchodu organizovaného Vietnamci se totiž zapojila proslulá mafie z Kalábrie, známá především svým podílem na evropském obchodu s drogami. Kalabrijci v tomto případě rozšířili svůj záběr o Česko, když pomáhali padělanému zboží včetně potravin dostat se z Vietnamu a Číny na český trh. Italská policie celou skupinu pozatýkala a soud v Římě rozhodl o vazbě pro několik z nich. V cele skončili Italové, Vietnamci i Češi. To je velice pozoruhodná informace o tom, jak si Vietnamci na českém trhu počínají a jak jim není žádná cesta k snadnému výdělku cizí. V každém případě je jejich "rozpočet" vysoce v plusu, zejména také proto, že většinou žádné daně neplatí.

Zimu máme za dveřmi a řadě českých občanů, zejména důchodců a dalších sociálně slabých skupin se ale vietnamské obchody s oblečením jeví jako ideální místo pro jejich nákupy. Jistou toleranci státních orgánů k vietnamskému "podnikání" tak můžeme chápat jako součást sociální politiky. Proto by nebylo zejména v následujícím předvolebním období vhodné, aby celníci a policie nějak drasticky zvýšili svoji aktivitu v potírání nelegálních praktik Vietnamců. Mohlo by to totiž zvýšit preference "demokratické" strany zvané KSČM.
11.11.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.