Oslavy listopadového převratu se konat nebudou.

Prozatímní Fischerova vláda nic nechystá, prezident Klaus je bytostně proti masovému jásání a navíc bude 17.listopadu vrcholit epidemie té zatracené mexické chřipky. Není proto žádoucí se shromažďovat a předávat si tak vzájemně viry. Okolo nás už epidemie řádí velice nespoutaně: Rakouská hygienická služba včera odhadla počet nemocných v zemi na 30 tisíc a hygienici od včerejška přestali laboratorně zkoumat vzorky krve pacientů, u kterých mají lékaři podezření na prasečí chřipku, protože to prostě a jednoduše nezvládají. Pravděpodobně se i u nás přistoupí k "samoléčení": občané s mírným průběhem nákazy by mohli zůstat až sedm dní doma aniž by navštívili lékaře a neschopenku by si nechali vystavit až zpětně. Sice toho řada lidí zneužije, ale bude to lepší než zvyšovat chaos zbytečným přetěžováním lékařů a šířením nákazy mezi pacienty s jinými potížemi.

Nejbezpečnější způsob dopravy do zaměstnání tedy bude nadále pěšky, vlastním automobilem nebo na kole. Poté, co byla zpochybněna efektivita ochranných roušek se nejspíše nedočkáme jejich masového rozšíření ve veřejné dopravě. Očkování proti prasečí chřipce stále ještě nezačalo a i tady panuje značná nedůvěra a obava z vedlejších účinků. Možná, že až se začne koncem listopadu očkovat, bude už epidemie za námi.

Zatím ale panuje mezi lidem obecným optimistická nálada, jak o tom svědčí některé poznámky čtenářů internetových článků:
Nevíte kam se poděla ptačí chřipka? Nehledejte kostlivce. Jdeme kupředu.Čeká nás chřipka kočičí,psí,velbloudí,koňská,zebří,hadí,medvědí a...Ne,nebudu Vás dále strašit.
Jak takový obvodní lékař pozná, že nemám normální, ale prasečí chřipku bez odběru krve? Náš pan doktor to pozná čichem. Postižený je prý cítit mírně po jitrnici.

Jiný humorista poznamenává, že u mužů se prasečí chřipka pozná podle toho, že se jim začne kroutit ocásek...

Minulý týden bylo v Česku potvrzeno zatím jen 394 případů nákazy prasečí chřipkou, kolik bylo těch nepotvrzených s lehkým průběhem se neví. Zatím kvůli prasečí chřipce zemřela jedna osoba. Klasická chřipka si přitom vyžádá ročně v kombinaci s jinými zdravotními potížemi či oslabením organismu až dva tisíce obětí, takže to nevypadá ještě nijak hrůzostrašně. Přeji vám, abyste se nákaze vyhnuli, nejlepším řešením je odjet na dovolenou někam na samotu v lesích nebo do země, kde prasečí chřipka neřádí. Pravděpodobně by to mohl být některý z muslimských států, kde se prasata z náboženských důvodů nejen nejedí, ale ani nepěstují. Možná ten islám není až tak úplně špatný nápad, že?
12.11.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.