Proč chce Füle agendu rozšíření EU?

O svém členství v komunistické straně a studiu na Institutu mezinárodních vztahů v Moskvě v 80. letech říká: "Ne, jako handicap jsem to nebral. Ani když jsem zastupoval Českou republiku při Severoatlantické alianci, a to celé čtyři roky. Ani při těch mých předchozích velvyslaneckých postech. Nebyl to handicap, když jsem dokončoval předsednictví, nebyl to handicap, když jsem jednal o dalších, a ne vždycky jednoduchých kauzách se svými kolegy z Evropské unie." A tak nikoho nepřekvapí, že bude jako komisař spolupracovat s levicí v EP: "Svoji spolupráci v Bruselu budu soustředit na socialistickou frakci."

A pak odletěl s exprezidentem Havlem do Bruselu se představit. Havlův názor na bývalé komunisty je trvale smířlivý a tak má na kandidáta na českého komisaře jasno: "Myslím si, že v dané situaci je to dobrá volba. Studoval-li kdysi na sovětské diplomatické škole, pak to bylo asi proto, že jinde studovat diplomacii nešlo." Havlovo vidění světa je obdivuhodné. Je přece logické, že soudruh Füle vstoupil do strany, když se chtěl věnovat kariéře diplomata. Jinak to nešlo. Připomíná to známý Havlův "přátelský" vztah s agenty StB, kteří měli na starost jej hlídat na jeho Hrádečku a Havel jim nosil kafe, aby se ve své maringotce zahřáli. Vždyť oni za to nemohli stejně jako neměl jinou možnost soudruh Füle.

Po svém eurohujerském projevu v Evropském parlamentu tomu Havel nasadil korunu:"V Československu prošlo komunistickou stranou sedm milionů lidí. Já myslím, že natrvalo, na desetiletí je vylučovat z veřejného či státního života nelze," prohlásil před novináři. Je podle něj třeba rozlišovat. Existují lidé, kteří se provinili, a ti by šance na nějaké významné funkce mít neměli. "Ale pouhé členství v komunistické straně podle mého mínění nemůže být vnímáno jako nějaký zločin," dodal. Zdá se, že podle Havlova názoru přišel čas, aby se komunističtí ministři opět vrátili do vlády. Vždyť jim to před dvaceti lety slíbil a sliby se mají plnit. Už jsou připraveni, KSČM má přece sestavenou stínovou vládu.

Český kandidát na eurokomisaře Štefan Füle v Bruselu jednal se šéfem Evropské komise José Barrosem a rád by se v nově sestavované komisi chtěl především věnovat rozšíření Evropské unie nebo dopravě. Zřejmě odhadl správně svoje šance: o "rozšiřovací" agendu projevili zájem jen Bulhaři. A Füle má všechny předpoklady pro vyjednávání o přistoupení k EU dalších států, které jsou buď bývalými státy Sovětského svazu nebo sousedí s dnešním Ruskem, jako Turecko. Bude jistě citlivě jednat se svými dlouholetými přáteli z Moskvy o přistoupení či spíše nepřistoupení například Ukrajiny.
13.11.2009 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.