Kupujte zlato!

Banka Société Générale, mimo jiné i vlastník české Komerční banky, svým klientům radí, jak se mají připravit na potenciální "globální kolaps". Société Générale vypracovala pro své klienty strategii defenzivních investic pro nadcházející dva roky. V důsledku obrovské a stále rostoucí zadluženosti států prý stále ještě není vyloučeno, že dojde k světovému finančnímu kolapsu. "Zatím se však nikdo nemůže s určitostí říci, zda jsme skutečně unikli perspektivě globálního ekonomického kolapsu," říká se v 68-ti stránkové zprávě vypracované skupinou odborníků v čele s Danielem Fermonem (Senior Europe Strategist at Société Générale).

Celková zadluženost je ve většině "bohatých" ekonomik stále ještě příliš velká a úsilí snížit ji bude muset trvat dlouhá léta. V Británii dosáhne v následujících dvou letech státní zadluženost 105 procent HDP, v USA a v eurozóně 125 procent, v Japonsku 270 procent. Zadluženost států je tak vyšší než po druhé světové válce a pro stále stárnoucí populaci bohatých států bude obtížné tuto zadluženost v dohledné době odstranit. Není vyloučeno, že se státy pokusí dluh snížit zvýšením inflace. V tom případě můžeme očekávat, že výrazně stoupne cena zlata. Nebudou ušetřeny ani vznikající trhy, které jsou silněji závislé na americkém hospodářském růstu více než sama Wall Street.

Société Générale proto radí investorům, aby se zbavovali dolaru a "krátkodobých" cyklických akcií v sektorech technologie, automobilového průmyslu a turistiky, aby se nestali obětí "deflační spirály".

K článku "Société Générale tells clients how to prepare for potential 'global collapse' " uveřejněném v Telegraph.co.uk jedna čtenářka poznamenává: Mám pistoli, ale jsem zmatená, kdo je můj cíl. Takže koho mám zastřelit?
27.11.2009 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.