Co vlastně přinášejí počítače lékařům?

Jak se zdá, americkým lékařům a tedy i pacientům zavádění IT toho příliš nepřinášejí. "Když chcete automatizovat nepořádek, dostanete jen automatizovaný nepořádek," říká se ve studii Hospital Computing and the Costs and Quality of Care Harvardské univerzity, která se zabývá ekonomickým přínosem při zavádění informačních technologií do nemocnic a zdravotnických zařízení.

Ve skutečnosti prý IT systémy stojí příliš moho peněz, ale neprojevuje se žádný jejich vliv na zvýšení účinnosti správního aparátu. Pro lékaře to prý znamená jen delší ztráty času při vkládání údajů. A je to proto, že počítačové systémy jsou postavené pro účetní a manažery a nikoliv pro potřeby zdravotních sester a lékařů. "Nenalezli jsme žádné důkazy, že by počítačové technologie přinesly snížení nákladů nebo zjednodušení administrativy," říká se ve zprávě. Naopak analýza ukazuje, že s příchodem počítačů dochází ke zvýšení nároků na počet administrativních pracovníků. Informační technologie mají sice mírný vliv na kvalitu evidence, ale žádný vliv na zlepšení efektivnosti lékařského personálu a na snížení celkových nákladů.

Situace u nás je nepochybně podobná. "Jak jsou na tom české zdravotní ústavy z hlediska informatizace? Odpověď na tuto otázku není možná bez definice, co je to informatizace - máme-li na mysli technicko-administrativní informační systémy, tak dobře. Myslíme-li skutečné využití informací v těchto systémech uložených pro podporu klinické práce lékařů, tak špatně. Informační systémy jsou vytvářeny "inženýry" - lidmi, kteří obtížně akceptují jistý druh neostrosti, nejasnosti v klinickém pohledu na pacienty a data o nich. Proto vše dobře funguje, ptáme-li se na výkony a jejich počty, na léky či nakoupený materiál. Ale jakmile se pokusíme "běžný" systém využít pro analýzu klinického problému, narazíme na limity," říká v článku Martina Noska "Informační technologie ve zdravotnictví: Pohled do zákulisí" David Hačkajlo z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Zdá se, že americká studie žádnou "ameriku" neobjevila. Cesta k tomu, aby počítače skutečně začaly lékařům pomáhat léčit, bude ještě dlouhá. Informace o lékařském portálu Zlatokop pražského IKEM, kde se snaží využívat IT i pro léčení pacientů, najdete na internetové stránce IKEM.
4.12.2009 09:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.