Dnes se nic zvláštního neděje.

Jen začal dvoudenní kongres Strany evropských socialistů (PES). Tento sraz vůdců evropských sociálně demokratických stran a jejich nejbližších poskoků se koná poprvé za bývalou železnou oponou. Trvalo jim to dost dlouho, než se sem odvážili. Socialisté si prý pro svůj kongres zvolili Prahu také proto, že pevně věří, že jejich čeští soudruzi ve sněmovních volbách v příštím roce čekají volební vítězství ČSSD. Doufejme, že se tak nestane. Dnes ráno zasedli v sále vymalovaném na rudo a na růžovo a hned od začátku projevy jednotlivých vůdců vyvolávají bouřlivé a neutuchající potlesky přecházejících do ovací provázených rozpustilým pískotem. Jakoby zapoměli na prohru, kterou utrpěli při volbách do Evropského parlamentu. Rozhodli se chovat se při své návštěvě v Praze ekologicky: sice vytiskli hromady papíru na sjezdové materiály, ale budou používat na kafe šálky z recyklovaného plastu, obléknou si elegantní trička z biobavlny a zapisovat si postřehy z kongresu do bloků z recyklovaného papíru. Po Praze pak budou jezdit výhradně veřejnou dopravou. Zřejmě na protest proti počínání účastníků světového srazu pro záchranu klimatu v Kodani, kde dopravu zajišťuje 1200 luxusních limizín a řada účastníků přiletěla dokonce i vlastními tryskáči.

V Kodani se podle optimistů dosáhne "rozhodujícího pokroku" v úsilí zastavit oteplování planety, pesimisté naopak tvrdí, že žádných výsledků nebude dosaženo, případně budou přijaté závazky a proklamace asi tak mizivé, jako boj Evropské unie proti obezitě: bruselští vůdcové vymysleli vlastní hlavou projekt "Ovoce do škol", který má žákům 1. až 5. tříd zajistit pravidelné dávky čerstvého ovoce. Jak ale vyplývá z finančního zajištění, každý žák dostane jedno jabko nebo hrušku jednou měsíčně. Což nepochybně razantně sníží obezitu dětí. Spíše to vypadá, že se jedná o projekt, který má podpořit rozvoj mezinárodní kamionové dopravy. Jen do Česka se dováží průměrně kolem 4-5000 tun jablek měsíčně a naproti tomu se vyveze ročně kolem 30000 tun českých jablek většinou do Rakouska, kde z něj vyrábějí v Čechách oblíbený jablečný mošt. Škoda, že se omezováním mezinárodní kamionové dopravy nezabývají světoví ekologičtí vůdcové v Kodani. Nejspíše proto, že není možné zasahovat do soukromého podnikání autodopravců.

Přece jen se ale něco důležitého stalo. Proběhl kongres zelených, jehož hlavním výsledkem je slib Matěje Stropnického, že nadále nebude v pátek jíst maso, aby tak podpořil výzvu Paula McCartneyho: "...nejezme tolik masa, dobytek přece vypouští ohavný skleníkový plyn metan," a ten přece vyvolává skleníkový efekt. Škoda, že nevyzval členy své strany a voliče zelených k bojkotu hrachu a jiných luštěnin, které rovněž při průchodu lidským zažívacím traktem produkují onen neblahý metan. Takže jsme se dnes dostali tam, kde je podle většiny národa česká politika. Přeji vám krásný, bohužel slunečný den přispívající neblaze k dalšímu oteplování planety.
7.12.2009 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.