Emise snížíme do roku 2050 o 110 procent!

Sice to bude něco stát, ale všichni na tom vyděláme. Tedy skoro všichni. Vlastně jen někteří. Poslanci ČSSD, Strany zelených a KDU-ČSL ve sněmovně předložili návrh zákona, podle nějž by měla Česká republika do roku 2050 snížit na polovinu emise skleníkových plynů. Evropská unie se už před rokem zavázala snížit do roku 2020 produkci oxidu uhličitého o 20 procent v porovnání s rokem 1990.

Británie ale nedávno přijala závazek, že sníží emise CO2 do roku 2050 o neuvěřitelných 80 procent, tedy o 30 procent více než navrhují naši poslanci. Podle nevládní ekologické organizace Hnutí Duha jde nový návrh, který je ve sněmovně, správným směrem, nemá ale dostatečný obsah. Závazek by prý rozhýbal investice do "zelených řešení", jako je zateplování domů, veřejná doprava, snadná recyklace či podpora místních potravin. Čili další miliardy z peněz daňových poplatníků do pokladen soukromých firem.

Zdá se ale, že ti mazaní Britové totiž moc dobře vědí, že v roce 2050 budou politici, kteří razantní snížení emisí dnes slíbí, dávno mrtví a navíc v roce 2050 už nebude žádná nafta ani uhlí a tak se emise sníží na naprosté minimum "přírodní" cestou. Sice to ve skutečnosti proběhne jaksi zdarma, ale spousta "investorů" do ekologie si namastí kapsu. Podobně, jako v případě "recyklovaných" větrných elektráren v Česku nebo pro investory krajně výhodných investic do fotovoltaických elektráren, kdy výkupní ceny této "ekologické" elektřiny zaplatí každý spotřebitel nejen přímo doma, ale i v neustále rostoucích cenách elektrického proudu započítaných do ceny prakticky každého výrobku či služby.

Pravděpodobně v rámci boje proti "blbé náladě" a na protest proti používání kožešin, kůže a vlny v módním průmyslu se včera u Karlova mostu v Praze svlékly téměř do naha americké aktivistky z organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty - PETA. Chtěly prý tímto způsobem vyzvat lidi, aby kupovali oděvy a doplňky ze syntetické kůže a umělých kožešin a zabránili tak utrpení zvířat. Bohužel tato aktivita se sice snaží chránit milá zvířátka, výroba umělých kůží a kožešin ale zatěžuje drasticky životní prostředí ve všech směrech. Bylo by tedy poctivé spíše vyzývat lidi k tomu, aby se odívali zásadně do bavlny nebo lnu, kabáty aby nosili po vzoru našich předků vyrobené z kopřiv, případně aby v tropických a subtropických oblastech chodili zcela nazí, u nás alespoň v parném létu. Určitě by to přispělo ke zvýšení porodnosti, po které tak úpěnlivě volají naši správci důchodového zabezpečení.
8.12.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.