Vietnamská "jatka" v Lovosicích.

Nešlo tam o žádné vyřizování účtů mezi gangy. Jen policie a veterináři po předchozím udání nechali z objektu v Lovosicích, kde skupina Vietnamců údajně nelegálně porážela a zpracovávala prasata, odvézt k likvidaci asi tunu vepřového masa. Na místě objevili i desítku zvířat, která na porážku čekala. S majitelem nelegálních jatek již veterináři zahájili správní řízení a hrozí mu pokuta až 500.000 korun. Jeden z Vietnamců přiznal, že zvířata zde zabíjeli nelegálním způsobem bez předchozího omráčení. To se podle našeho zákona proti týrání zvířat povoluje jen ve výjimečných případech jako jsou například náboženské židovské nebo muslimské rituály. V případě Vietnamců se sice jednalo o obřad obětování prasat na oltáři byznysu, což ale nebude pravděpodobně považováno za polehčující okolnost.

Ačkoliv zadržení "provozovatelé" nelegálních jatek tvrdí, že maso nikam neprodávali a jen ho rozdávali jen mezi členy vietnamské komunity, je prakticky jisté, že maso skončilo ve vietnamských provozovnách a v žaludcích spokojených českých zákazníků. S ohledem na naprostý nedostatek základní hygieny již byli vysláni hygienici na přepadové kontroly, při kterých budou zjišťovat původ masa ve Vietnamci či Číňany provozovaných jídelnách a to nejen v Lovosicích. Z případu je patrné, jak docilují Vietnamci i ve svých jídelnách a restauracích konkurence schopné ceny: obcházením zákonů a předpisů. Nedostatečná prevence v podobě kontrol hygieniků a lhostejnost daňových úředníků je v tomto výhodném podnikání jen podporuje.

V období pandemie prasečí chřipky je počínání Vietnamců o to více trestuhodné. O tom, zda byla "zadržená" živá prasata podrobena kontrole na přitomnost viru H1N1 není nic známo. Přitom to není poprvé, kdy by se Vietnamci snažili opatřit si výhodně vepřové maso. Naposledy to bylo v době ptačí chřipky (je to náhoda?), jak si můžete přečíst v mém článku Vietnamské vepřové vás může zabít z roku 2004. Při příští návštěvě vaší oblíbené "čínské" jídelny si tedy nechte chutnat.
9.12.2009 09:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.